Search
Close this search box.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Vitamine D tekort in de winter

Herken je dat, dat je in de winter moeilijk uit je bed kunt komen en dat je je lusteloos voelt en down? Het zou goed kunnen dat je een tekort hebt aan vitamine D. Hoe komt het dat de aanmaak van vitamine D lager is in de winter en wat kunnen we eraan doen?

Aanmaak vitamine D

Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt, onder invloed van de zon. Hoeveel je lichaam hiervan aanmaakt, is afhankelijk van;

  • Je leeftijd : een oudere huid maakt minder aan dan een jongere huid
  • Je huidskleur : een donkere huid laat minder zon door dan een lichtere huid
  • Het seizoen : in de winter schijnt de zon minder, dus maakt je lichaam minder aan


Wie in de zomer veel in de zon is geweest, heeft een kleine reserve. Vaak is dit niet voldoende. Je zou haast kunnen zeggen dat bijna iedereen in de wintermaanden wel een extra portie vitamine D kan gebruiken.

Waarvoor hebben we vitamine D nodig?

Je hebt het nodig voor:

  • Goede botgroei tijdens de kinderjaren;
  • Het behoud van sterke botten en tanden. Het vertraagt botontkalking en zorgt voor een goede werking van onze spieren;
  • Betere opname van Calcium en fosfor uit je voeding;
  • Celdeling en cel regulatie, waaronder het immuunsysteem;
  • Tegengaan van depressieve gevoelens. Vitamine D blijkt namelijk invloed te hebben op het serotoninegehalte. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie;
  • Beter denkvermogen.

Tekort vitamine D

De symptomen van een tekort aan vitamine D zijn niet bij iedereen hetzelfde. Hierbij de meest voorkomende symptomen:

  • Vermoeidheid, energietekort;
  • Zwakke botten;
  • Spierpijn of spierkrampen, ook bij gewone belasting;
  • Overgewicht;
  • Regelmatig verkouden en griep;
  • Gewrichtspijn.

Voeding

Vitamine D wordt dus door ons lichaam aangemaakt, maar ook zit deze vitamine van nature in vette vis; bijvoorbeeld in makreel, haring en zalm. Net als in eieren, roomboter en vlees, maar wel in mindere mate.

Suppletie

In de zomer maakt je lichaam waarschijnlijk voldoende aan via de zon. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11 en 15:00u in de zon te zijn. Zorg er dan in ieder geval voor dat je hoofd en handen onbedekt zijn.

Toch zijn er groepen mensen die meer nodig hebben dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen. Jonge kinderen en ouderen bijvoorbeeld. Bij hen is aangetoond dat extra inname van vitamine D het risico op vallen en botbreuken verkleint. Ook zwangeren worden geadviseerd om extra bij te slikken om de kans op een te laag geboortegewicht bij hun kindje te verminderen. Mensen met een getinte of donkere huidskleur, of mensen die hun huid bedekken door bijvoorbeeld een sluier, maken ook minder vitamine D aan in de zon.

Hierbij de suppletie adviezen volgens het voedingscentrum voor kinderen, (zwangere) vrouwen en mannen:

Vitamine D suppletie

Vermoed je een vitaminetekort?

Om een tekort te voorkomen, wordt wel eens gezegd dat het verstandig is om in de donkerste maanden van het jaar een supplement van 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Wil je zeker weten of je een tekort hebt, bijvoorbeeld omdat je je zo moe of belabberd voelt of vaak last hebt van spierkrampen? Raadpleeg dan je huisarts. In overleg met je huisarts zou je het vitamine gehalte in je bloed kunnen laten vaststellen.

Wacht ...

Er is meer van dit

Massages en krachttraining

Zo’n 2700 jaar voor Christus gebruikten de Chinezen het al om yin en yang in balans te houden, en in Thailand zijn ze nog altijd goedkoper dan een Big Mac menu: massages. Alleen al bij het horen van het woord raken we in extase. Een weldaad voor lichaam en geest, zo ook in de wereld van krachttraining. Maar hoe zit dat nou precies

Lees verder »