Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter

Vitamine D tekort in de winter

Herken je dat, dat je in de winter moeilijk uit je bed kunt komen en dat je je lusteloos voelt en down? Het zou goed kunnen dat je een tekort hebt aan vitamine D. Hoe komt het dat de aanmaak van vitamine D lager is in de winter en wat kunnen we eraan doen?

Aanmaak vitamine D

Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt, onder invloed van de zon. Hoeveel je lichaam hiervan aanmaakt, is afhankelijk van;

 • Je leeftijd : een oudere huid maakt minder aan dan een jongere huid
 • Je huidskleur : een donkere huid laat minder zon door dan een lichtere huid
 • Het seizoen : in de winter schijnt de zon minder, dus maakt je lichaam minder aan


Wie in de zomer veel in de zon is geweest, heeft een kleine reserve. Vaak is dit niet voldoende. Je zou haast kunnen zeggen dat bijna iedereen in de wintermaanden wel een extra portie vitamine D kan gebruiken.

Waarvoor hebben we vitamine D nodig?

Je hebt het nodig voor:

 • Goede botgroei tijdens de kinderjaren
 • Het behoud van sterke botten en tanden. Het vertraagt botontkalking en zorgt voor een goede werking van onze spieren
 • Betere opname van Calcium en fosfor uit je voeding
 • Celdeling en cel regulatie, waaronder het immuunsysteem
 • Tegengaan van depressieve gevoelens. Vitamine D blijkt namelijk invloed te hebben op het serotoninegehalte. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie.
 • Beter denkvermogen

Tekort vitamine D

De symptomen van een tekort aan vitamine D zijn niet bij iedereen hetzelfde. Hierbij de meest voorkomende symptomen:

 • Vermoeidheid, energietekort
 • Zwakke botten
 • Spierpijn of spierkrampen, ook bij gewone belasting
 • Overgewicht
 • Regelmatig verkouden en griep
 • Gewrichtspijn

Voeding

Vitamine D wordt dus door ons lichaam aangemaakt, maar ook zit deze vitamine van nature in vette vis; bijvoorbeeld in makreel, haring en zalm. Net als in eieren, roomboter en vlees, maar wel in mindere mate.

Suppletie

In de zomer maakt je lichaam waarschijnlijk voldoende aan via de zon. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11 en 15:00u in de zon te zijn. Zorg er dan in ieder geval voor dat je hoofd en handen onbedekt zijn.

Toch zijn er groepen mensen die meer nodig hebben dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen. Jonge kinderen en ouderen bijvoorbeeld. Bij hen is aangetoond dat extra inname van vitamine D het risico op vallen en botbreuken verkleint. Ook zwangeren worden geadviseerd om extra bij te slikken om de kans op een te laag geboortegewicht bij hun kindje te verminderen. Mensen met een getinte of donkere huidskleur, of mensen die hun huid bedekken door bijvoorbeeld een sluier, maken ook minder vitamine D aan in de zon.

Hierbij de suppletie adviezen volgens het voedingscentrum voor kinderen, (zwangere) vrouwen en mannen:

Vitamine D suppletie

Vermoed je een vitaminetekort?

Om een tekort te voorkomen, wordt wel eens gezegd dat het verstandig is om in de donkerste maanden van het jaar een supplement van 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Wil je zeker weten of je een tekort hebt, bijvoorbeeld omdat je je zo moe of belabberd voelt of vaak last hebt van spierkrampen? Raadpleeg dan je huisarts. In overleg met je huisarts zou je het vitamine gehalte in je bloed kunnen laten vaststellen.

YourHealth Personal training

YourHealth Personal training heeft ruim 13 jaar ervaring in het geven van Personal training op locatie door bijna heel Nederland. Om het jou makkelijk te maken en om tijd te besparen, komt de trainer met alle spullen naar je toe. Zo kunnen we je aan huis trainen, op je werk of lekker in de buitenlucht op een plek bij jou in de buurt. Bij YourHealth krijg je een plan op maat. Jouw trainingsschema wordt afgestemd op jouw persoonlijke wensen, doelen en mogelijkheden. Naast de trainingen krijg je een GRATIS voedingsadvies waar je meteen mee aan de slag kunt.

Wil je graag samen trainen met je partner of vriend(in)? Dat kan bij ons, het kost je niks extra. Ben je ondernemer? De kosten voor het coachingstraject kan eventueel fiscaal aftrekbaar zijn. Geïnteresseerd? Bel of mail ons gerust voor meer informatie, ons team staat voor je klaar!

Wacht ...

Er is meer van dit

Personal training apps

Personal training apps

Personal training apps Lichamelijke gezondheid is in het (post-)corona tijdperk niet alleen voor veel mensen belangrijker geworden, maar ook minder laagdrempelig. Gesloten sportscholen, leven in

Lees verder »

YourHealth bij Omroep Gelderland

Gezonder eten en meer bewegen. Goede voornemens kennen we allemaal, maar niet iedereen houdt het lang vol. Bastiaan Janssen uit Wageningen lukt dat wel. Hij viel in de afgelopen drie jaar ruim dertig kilo af, door zichzelf dagelijks in het zweet te werken. Zijn geheim? Als stok achter de deur bouwde hij in zijn IT-Opleidingen bedrijf in Velp een eigen gym voor hem en zijn personeel.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!