Gezonde gewoontes

Gezonde gewoontes: Hoe verminder je zout en suiker in je dieet effectief

Suiker en zout, haat en liefde voor vrijwel de meesten van ons. Soms kunnen we er geen genoeg van krijgen en eten we het zonder berouw. Daarna voelen we ons weer afschuwelijk, en zweren we het helemaal af. Met als kers op de taart, en dat slaat werkelijk alles, blussen we zout af met zoet, en zoet met zout. We zijn in een relatiecrisis beland, en het gekibbel lijkt eindeloos. Hoe kunnen we nou effectief zout en suiker verminderen in ons dieet? 

1. Suiker en zout verminderen

Onze liefde voor suiker en zout gaat diep. De dag dat we ter wereld komen zijn we al verknocht aan zoet en vet, het geeft ons een flinke energiestoot en bovendien smaakt het niet verkeerd. De zucht naar zout is nog niet verklaard, al komt het verrassend genoeg wel vaak in combinatie met vet eten voor. Onze maatschappij is er in ieder geval op ingericht dat we er te veel van binnenkrijgen, en het steeds meer begeren. Er zijn echter genoeg foefjes om de hoeveelheid suiker en zout drastisch te verminderen in je eetpatroon.  

2. Start een eetdagboek

Er zijn verschillende apps waarin je je eetgedrag kunt bijhouden. Voordat je begint met het minderen van suiker en zout, is het goed om te weten wat je gemiddeld op een dag eet. Na een week heb je wel een overzicht, en kun je in één opslag zien met welke casanova’s je korte metten kunt maken.  

3. Leer suiker en zout kennen

Suiker probeert ons in verschillende gedaantes te versieren. Op websites zoals het Voedingscentrum of Diabetes Fonds zijn lijsten te vinden voor alle benamingen voor suiker. Laat je niet verleiden door bietsuiker, agavesiroop of honing. Het zijn allemaal suikers, en ook zijn deze soorten geen ideale schoonzonen.  

Ook onze zoute Don Juan leidt je graag om de tuin. Denk aan himalayazout, zeezout en fleur de sel. Het klinkt allemaal fantastisch, maar zout is zout. Het ene is echt niet beter dan het andere, en is het allemaal natrium. Dus laat je niet bedriegen.  

4. Lees je etiketten

Lees wat je eet. Koolhydraten zijn suikers en natrium is zout, het is dus goed om alert te zijn op de hoeveel koolhydraten en natrium wat in een product zit. Hoe eerder deze hartenbrekers in de ingrediëntenlijst staan, hoe groter de hoeveelheid is. Vergelijk je producten voordat je ze aanschaft, de verschillen zijn vaak zeer verrassend.  

5. Maak food swaps

Als je een beeld hebt van wat je allemaal eet, kun je gezonde food swaps doen. Swipe je dagelijks koekje in je prullenbak, en ga op date met je zelfgebakken koekje zonder suiker. En laat je bakje chips voor wat het is, en laat je verlekkeren door een crackertje met hummus. Zelfgemaakt natuurlijk. Verdiep je in gezonde alternatieven, en je gaat zien dat er nog genoeg vissen in de zee rondzwemmen. 

6. Kook vers

Vers koken zorgt ervoor dat je weet wat je in de kuip hebt. Kant en klare maaltijden, en sauzen, bevatten vaak veel suiker en zout. En dan hebben we het nog niet over de vele andere toevoegingen. Gebruik kruiden in plaats van zout, en als je toch echt wat zout wilt toevoegen, ga dan voor een zout met minder natrium. Gewoon lekker zelf je potje klaarmaken is het gezondste, het lekkerste en je scoort er de meeste punten mee.  

7. Pas je ontbijt en lunch aan

Vergeet de zogenaamd ‘gezonde’ muesli’s en granola’s. Beiden zijn enorme huichelaars, en zitten ze boordevol suiker. Ga liever voor wat havermout zonder suiker, en met een heerlijk banaantje. Vermijd ook zoet en te zout beleg op je brood, let op: kaas en worst zijn geen goede alternatieve lovers! Wil je écht vlees, ga dan voor kipfilet of rosbief. Minder zout én minder vet. Aardbeien, avocado of pure pindakaas zijn nog betere opties. Minder suiker, geen zout en je krijgt je fruit en vetten voor de dag meteen binnen.   

8. Ga voor gezonde snacks

Laat die wanhopige koekjes, chips en chocolade links liggen. Als je ze niet in huis hebt, kun je ook niet worden verleid. Koop gezonde snacks zoals snoepgroenten of fruit. Netflix-and-chill in je eentje? Maak zelf wat hummus of groentechips uit de oven, met minimaal zout natuurlijk.   

9. Vermijd fastfood en bewerkt voedsel 

Dit is bijna vanzelfsprekend, maar fastfood gaat veel verder dan alleen de grote gele M. Snelle dates zijn geen blijvertjes, dus vermijd je lokale snackbar en bekende broodjeszaken. Ze bevatten veel zout, suikers en geraffineerde koolhydraten. Het maakt dat je suikerspiegel en bloeddruk omhoog schiet, en de kans op overgewicht toeneemt. Het doel is om zo veel mogelijk bewerkt voedsel te vermijden, en dat bereik je in ieder geval niet met fastfood.  

10. Koffie en thee zonder suiker

Gebruik minder of geen suiker in je koffie of thee. We gaan natuurlijk voor het laatste, maar we begrijpen dat dit even tijd nodig heeft. Gebruik steeds minder totdat je het tenslotte niet meer nodig hebt, alles went. 

11. Vermijd vloeibaar snoep

Hier kunnen we heel kort over zijn, frisdrank en sapjes zijn vloeibaar snoep. Drink veel water en de zucht wordt ook minder. Wil je weer wat meer spanning in je drankjes? Voeg dan wat mint, frambozen of citroen toe aan je water. Wat je ook doet, ga niet voor ‘light’. Je houdt je lichaam voor de gek, en blijft het vragen om suiker.  

Neem vooral de tijd om je lichaam te laten wennen aan de veranderingen. Soms is je lichaam dusdanig verslaafd geraakt, dat het gaat schreeuwen om liefde van suiker en zout. Maar laat je niet verleiden door je innerlijke stem, wees sterk en blijf uit de toxische relatie met suiker en zout.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Afvallen met traplopen

Led Zeppelin´s Stairway to Heaven is natuurlijk een prachtig nummer, maar wij kiezen liever voor een lang en gezond leven via de ´Stairway to Health´.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!