Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Wat is metabolisme en welke invloed heb je hier zelf op?

We horen wel eens dat het hebben van een goed metabolisme of een snelle stofwisseling een groot voordeel is als je gewicht wil verliezen. Zo zouden personen met een snelle stofwisseling meer calorieën verbranden en daardoor sneller kilo’s verliezen, zonder daarbij spiermassa te verliezen. Maar wat is het metabolisme, wat doet het voor je lichaam en hoe kan je het versnellen? Wij vertellen het je graag! 

Wat is metabolisme?

Metabolisme, in de volksmond ook wel stofwisseling genoemd, is het proces in je lichaam waarbij energie afkomstig uit voeding wordt omgezet in energie om het lichaam te doen functioneren. Het complexe proces vindt plaats in alle cellen in je lichaam en omvat alle chemische reacties die plaatsvinden om te kunnen overleven en te groeien. Hiermee bedoelen we het omzetten van voedsel in energie, het repareren van cellen, het verwerken van afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur.   

De snelheid van het stofwisselingsproces is geen keuze die je zelf maakt, het metabolisme werkt voor iedereen op een ander tempo. Het metabolisme is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder genetische aanleg, leeftijd en geslacht. Zo weten we bijvoorbeeld dat het stofwisselingsproces afneemt naarmate we ouder worden. Ook je voeding en fitheid hebben een invloed op het werkingsproces van het metabolisme. Dit proces is cruciaal voor een gezond lichaam en kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. Sommige mensen hebben een sneller metabolisme dan anderen, wat betekent dat ze sneller energie verbruiken en gewicht kunnen verliezen. Personen met een zogezegd langzaam metabolisme hebben een tragere stofwisselingssnelheid. Dit wil zeggen dat ze minder energie verbruiken en dus ook minder calorieën verbruiken, met als gevolg dat deze personen makkelijker aankomen en moeilijker gewicht verliezen. 

Wat is het positieve effect van een snelle stofwisseling?

Een goed werkend metabolisme heeft enkele voordelen. Zo blijft een persoon met een snelle stofwisseling beter op gewicht dan een persoon met een traag metabolisme. Dit komt omdat opgenomen calorieën uit voeding worden omgezet in energie en een snel metabolisme verbruikt nu eenmaal meer energie. Daarom zal je makkelijker gewicht verliezen, maar je ook energieker voelen en een betere algemene gezondheid hebben.  

Manieren om je metabolisme te versnellen

Er zijn verschillende manieren om je metabolisme te versnellen. Eén van de meest effectieve manieren is door voldoende lichaamsbeweging. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om te sporten, dus je metabolisme zal sneller en harder moeten werken om energie te leveren. Het gevolg is dat je meer calorieën verbrandt en energie verbruikt, wat een positief effect heeft op de fitheid van je lichaam. Door middel van krachttraining en cardio kunnen spieren opgebouwd worden, wat de stofwisseling evenzeer kan versnellen. 

Daarnaast is het ook aangeraden om verschillende kleine maaltijden gedurende de dag te eten, in plaats van slechts enkele grote maaltijden. Kies voor eiwit- en vezelrijke voeding, complexe koolhydraten en gezonde vetten om je metabolisme te verhogen. Vermijd suikerhoudende dranken en vervang ze door thee of koffie. Zwarte koffie heeft vanwege zijn grote hoeveelheid aan cafeïne een positieve invloed op de stofwisseling. Beperk koffie echter tot een minimum en drink daarnaast voldoende water, want koffie droogt je lichaam uit. Water heeft bovendien ook een positief effect op het metabolisme. 

Een ander beïnvloedende factor is slaap. Door minstens 7 à 8 uur per nacht te slapen, kan je het metabolisme versnellen en je energieniveau verhogen. Beperk bovendien stress ook tot een minimum, omdat stress een negatief effect heeft op de stofwisseling. Echter kan je stress overigens goed bestrijden met voldoende lichaamsbeweging en slaap.  

Een gezonde levensstijl zorgt voor een sneller metabolisme

We weten nu dat metabolisme of de stofwisseling een belangrijk proces is in het lichaam dat helpt om voedsel om te zetten in energie. Als het lichaam onvoldoende energie verbruikt, worden de opgenomen calorieën niet omgezet in energie, maar blijven ze aan ons lichaam plakken in de vorm van vet. Om op je huidig gewicht te blijven of af te vallen, is het aangeraden om het metabolisme te verhogen. Dit kunnen we doen door meer te bewegen, gevarieerd en gezond te eten, stress te verminderen en voldoende te slapen. Door deze op te volgen, kan het stofwisselingsproces versneld worden, wat zorgt voor betere algehele gezondheid. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!