Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Ochtendmens tips

Haal meer uit je dag: 5 tips om een ochtendmens te worden

Ochtendmensen, wie zijn ze? Wat drijft hen? Ben jij een nachtuil en zijn vroege ochtenden niet aan jou besteed? Kun je maar niet vatten wat er zo leuk is aan vroeg opstaan, maar vind je anderzijds wel dat er te weinig uren in een dag zijn? Dan is het misschien een goed idee om de breakfastclub te vervroegen. Want zeg nu zelf, de heerlijke ochtendzon op je snoet als je wakker wordt, een fris briesje tijdens je ochtendkoffie in de tuin en de rustgevende stilte voor de rest van de wereld ontwaakt: er zijn redenen genoeg om vroeger uit te veren te komen.  

Toch kan het soms moeilijk zijn je bed uit te komen, vooral als je een echte nachtuil bent.  Met de vijf tips in dit artikel leer je vroeger opstaan en meer uit je dag te halen. 

Tip 1. Ga vroeger naar bed

Het lijkt wel een no-brainer, maar toch gaan de meeste Nederlanders te laat naar bed. Of het nu de schuld is van je smartphone, tablet, tv of piekergedachten: te laat gaan slapen zorgt ervoor dat je in de ochtend te moe bent om op te staan. Als logisch gevolg maakt slaaptekort het onmogelijk om een ochtendmens te worden.  

Dus wat is de eerste stap? Vroeger naar bed gaan. Zorg ervoor dat je minstens 7 tot 8 uur slaap per nacht krijgt. Door een consistente bedtijd aan te houden, kan je lichaam zich aanpassen aan een nieuwe routine en zal het na verloop van tijd gemakkelijker worden om ’s ochtends wakker te worden. 

Tip 2. Sta elke dag op hetzelfde uur op

Naast vroeg naar bed gaan, is het ook belangrijk om elke dag op hetzelfde uur op te staan. Vanaf nu zijn de weekends niet meer voor uitslapen, want daar word je alleen maar vermoeider van – en dus ook minder een ochtendmens.  

Zet elke dag je wekker op hetzelfde uur en vermijd de snoozeknop, ook in het begin. Een ochtendmens word je niet 1-2-3 en ook je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Zorg daarom voor een voorspelbare bedroutine. Je zult merken dat je na een tijdje vanzelf vroeg ontwaakt, zonder behulp van een wekker. 

Tip 3. Creëer een ochtendroutine

Nu je uitgeslapen bent, is het tijd om een leuke ochtendroutine voor jezelf te creëren. Je ochtendroutine kan iets eenvoudigs zijn, zoals een kopje koffie drinken in je bed, wakker worden met je favoriete liedje of je kat knuffelen. Of misschien trek je wel meteen je sportkleren aan voor en ochtend workout en ga je lekker rennen of doe je 30 minuten aan yoga. 

Zorg ervoor dat je ochtendroutine iets is je waar je naar uitkijkt in de ochtend – dat maakt het opstaan én worden van een ochtendmens een stuk makkelijker. 

Tip 4. Vermijd blauwe schermen voordat je naar bed gaat

Je smartphone, tablet, computer en tv verstoren je slaapritme. Het blauwe licht van deze schermen zorgt ervoor dat je hersenen alert blijven en wordt bovendien de productie van het slaaphormoon melatonine ernstig verstoord. Dit zorgt ervoor dat je niet moe wordt en jezelf om 3 uur ‘s nachts betrapt dat je nog steeds aan het scrollen bent op sociale media. 

Leg je schermen weg en vermijd de tv daarom minstens een uur voor het slapengaan. Kies in plaats daarvan voor een rustgevende activiteit zoals lezen, de leukste momenten van de dag te bespreken met je partner of op te schrijven in een dagboek of een warm bad te nemen. 

Tip 5. Gezonde voeding en beweging

‘s Morgens energiek opstaan vraagt meer dan vroeg naar bed gaan en op een aanvaardbaar uur ontwaken. Ook een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen je energieniveau verhogen en je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Eet je veel snelle koolhydraten? Het kost jouw lichaam veel energie om die bloedsuikerschommelingen te stabiliseren. Dit leidt dan ook tot vervelende vermoeidheidsklachten. Ga er dan ook voor om zoveel mogelijk suikerrijke voeding en drankjes te mijden. Meer tips nodig over gezonde voeding? Klik hier. Probeer eens te sporten in de ochtend om je metabolisme te kickstarten en je energie voor de dag te verhogen. Zei iemand ochtendloopje? 

Wakker worden!

Al bij al is het belangrijk om een positieve houding te hebben. Het veranderen van gewoontes is een uitdaging en vereist geduld, zeker als je een nachtuil bent. Herinner jezelf eraan waarom je een ochtendmens wilt worden en hoe het je leven kan verbeteren. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »

Sporten met wearables

Sporten met wearables Sporten met wearables; de voor- en nadelen In een tijd waarin we alles willen meten en weten, worden wearables in de sportwereld

Lees verder »