Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 71
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Natuurlijke voedingssupplementen

Wanneer slik je best natuurlijke voedingssupplementen?

Als het gaat over natuurlijke voedingssupplementen, speelt timing van inname een belangrijke rol als je het maximale uit je supplement wil halen. Je lichaam heeft namelijk op bepaalde momenten meer behoefte aan ondersteuning dan op andere momenten in het jaar. Welke voedingssupplementen kunnen je wanneer het beste helpen en voor welke supplementen kies je dan idealiter? 

Wat is het nut van voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn tegenwoordig populairder dan ooit en er zijn dan ook veel verschillende soorten op de markt. De ene slikt voedingssupplementen specifieke voedingsstoffen die niet uit het dieet gehaald kunnen worden, terwijl de andere het neemt om een gezonde levensstijl te ondersteunen.  

De dag van vandaag gebeurt het steeds vaker dat we onvoldoende voedings- en bouwstoffen uit ons dieet halen. Ons drukke leven eist namelijk voldoende brandstof, maar deze brandstof halen we steeds vaker uit weinig voedzame snacks, koffie of fastfood. Een ijzer- of vitamine tekort is dan ook geen zeldzaam fenomeen meer. 

Het merendeel van de Nederlanders heeft over het algemeen dan ook een tekort aan vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Zelfs als je goed op je voeding let en je aan een gezond dieet houdt, is het nog mogelijk om onvoldoende voedings- en bouwstoffen binnen te krijgen. Natuurlijke voedingssupplementen kunnen je dan ondersteunen om wel aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. 

Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kenmerkt zich vaak door vermoeidheid, zwakte en een verminderde weerstand, gewichtsverlies, haaruitval, broze nagels, droge huid, spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, tandbederf en broze botten. Een hele waslijst van symptomen, die je maar beter kunt vermijden. 

Deze voedingssupplementen kunnen goed voor je zijn

Zoals we al zeiden, hebben de meeste mensen een tekort aan vitamines, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Om in te spelen op deze tekorten, kunnen evt. deze voedingssupplementen geslikt worden: 
 

  • Multivitamines: dit supplement beschikt over een goede combinatie van essentiële vitamines en mineralen. Met een multivitamine ben je zeker van een goed basissupplement. Slik het in de ochtend voor een lekker begin van de dag. 
     
  • Vitamine C: een topper om je weerstand te verhogen en je immuunsysteem te ondersteunen. 
     
  • Magnesium: heb je regelmatig last van stress? Dan is het een goed idee om magnesium te slikken. Je lichaam verbruikt er namelijk veel van tijdens stressvolle periodes. Daarnaast heeft magnesium ook een ontspannend effect, daarom neem je deze het best net voor het slapengaan. 
     
  • Vitamine D: in de wintermaanden is er doorgaans een stuk minder zonlicht, wat de voornaamste bron van vitamine D is. Kies daarom in de wintermaanden voor een natuurlijk voedingssupplement dat rijk is aan vitamine D. Vanaf de maand mei kun je dit supplement in de kast laten liggen en het vervangen door lekker naar buiten te gaan. 

Het juiste gebruik van voedingssupplementen: aanvulling, geen vervanging

Voedingssupplementen zijn overigens geen vervanging voor een gezond en evenwichtig dieet. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op een gezonde voeding en mogen niet worden gebruikt als vervanging voor voedingsstoffen die uit voedsel kunnen worden gehaald. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat je idealiter geen voedingssupplementen slikt die onnatuurlijk zijn. Vraag jezelf dus altijd eerst af of een specifiek voedingssupplement van natuurlijke oorsprong is door te kijken of het afkomstig is van een plant of andere natuurlijke oorsprong.  

Bescherm jezelf dus tegen onnatuurlijke en chemische stofjes, zoals bijvoorbeeld vrije radicalen. Dit laatste is een echte boosdoener op vlak van veroudering en ziekten. Door gezond, gevarieerd en zoveel mogelijk biologisch te eten en er een gezonde levensstijl op na te houden, verklein je de kans op vrije radicalen in je lichaam. Antioxidanten zijn bovendien het beste wapen tegen vrije radicalen. Je vindt ze bijvoorbeeld in blauwe bessen, broccoli en knoflook. 

Wanneer is het verstandig om natuurlijke voedingssupplementen te nemen?

Vaak hoor je de vuistregel bij het slikken van voedingssupplementen, net zoals bij het eten van mosselen, om het te doen bij alle maanden met een ‘r’. In praktijk is dit dus van januari tot april en van september tot december. Het is dan ook voornamelijk tijdens de donkere en koude maanden dat je lichaam behoefte heeft aan een extra boost. Zo zou je dus vanaf 1 september je natuurlijke voedingssupplementen kunnen slikken, om zo de winterperiode vlotjes te overbruggen. 

Natuurlijke voedingssupplementen, een prima idee

Concluderend kunnen we stellen dat natuurlijke voedingssupplementen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op een gezond dieet en levensstijl. Ze kunnen je helpen om voedingsstoffen aan te vullen die ontbreken in je dagelijks dieet, maar anderzijds ondersteunen ze ook je gezondheid en kunnen ze specifieke gezondheidsproblemen de kop indrukken.  

Het is echter belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en levensstijl. Het is altijd het beste om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit (onbewerkt) voedsel te halen en alleen voedingssupplementen te nemen als dit nodig is. Wil je weten of jij bepaalde tekorten hebt? Overleg dan met je huisarts of dit onderzocht kan worden door middel van bijvoorbeeld een bloedtest.  

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Wacht ...

Er is meer van dit

De veelzijdige kettlebell

De veelzijdige kettlebell Van oorsprong werd de gewichtskogel al sinds de 18e eeuw door topsporters gebruikt. De kettlebell heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar amateur

Lees verder »

Wanneer deloaden?

Wanneer deloaden? Waarom en wanneer deloaden? Naast downloaden, uploaden is deloaden ook geen verkeerde. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Maar dan doe

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!