Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 71
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Ochtend workout

Rise and shine: zó begin jij fit aan je dag!

Kan jij genieten van een verkwikkende workout in de ochtend of draai jij je liever nog eens om in bed, al wachtend om nog een keer op snooze te drukken? Of je nu een ochtendmens bent of liever lekker lang uitslaapt, sporten in de ochtend is een goede manier om je dag mee te beginnen. Dankzij een sportsessie in de ochtend, geniet je de hele dag door van veel energie, een goed humeur, betere prestaties en veel andere voordelen. Rise and shine, tijd om op te staan! 

Ochtendstond heeft… een energieboost in de mond

Sporten in de ochtend brengt veel voordelen met zich mee. Je moet er dan wel je bed voor uitkomen, maar dat weegt niet op tegen de hoeveelheid voordelen van een ochtend workout. Zo geeft een sportsessie in de ochtend je een energieboost waar je de hele dag nog van kan genieten. Meer energie doorheen de dag zorgt er op zijn beurt dan ook weer voor dat je meer en beter presteert, geniet van een verhoogd concentratievermogen, minder stress én een beter humeur. Dit laatste is trouwens ook te wijten aan de neurotransmitters, of gelukshormonen, die vrijkomen in de hersenen tijdens het sporten. De stofjes dopamine, serotonine en endorfine bezorgen je een blij en opgewekt gevoel, waardoor stressgevoelens smelten als sneeuw voor de zon. Heerlijk toch?! Een verfrissende workout in de ochtend werkt dus als een preventief middel tegen werkstress gedurende de dag. 

Ochtendstond heeft… een fit lichaam in de mond

Lichaamsbeweging heeft altijd een positief effect op de algemene fitheid en gezondheid. Een ochtend workout kan helpen om je metabolisme te verhogen, waardoor je meer calorieën zult verbranden en bijgevolg ook gewicht. Daarnaast zorgt een sportsessie in de ochtend er ook voor dat je nog lang na de workout calorieën blijft verbranden. Dit kan je doorheen de dag een hoop voordelen opleveren, want elke maaltijd die je na het sporten nuttigt wordt enerzijds gebruikt om je energielevels aan te vullen en anderzijds worden de calorieën omgezet in energie om aan je hogere metabolistische behoefte te voldoen. Met andere woorden: vet blijft minder goed kleven aan je lichaam. Dit wil overigens niet zeggen dat je kan eten wat je wilt. Let er steeds op dat je gezond en voldoende gevarieerd eet, dat werkt het beste in combinatie met lichaamsbeweging. Vergeet ook de nodige liters water niet voor een optimaal gehydrateerd lichaam.  

Tips voor het opbouwen van een sportieve ochtendroutine

Sporten in de ochtend brengt ongetwijfeld een hoop voordelen met zich mee, al kan het soms moeilijk zijn om comfortabel bed uit te komen en je sportschoenen aan te trekken. Om het je makkelijker te maken, geven we je enkele tips om je eigen sportieve ochtendroutine mee op te bouwen. 

  1. Plan je ochtend en zorg voor voldoende tijd om te gaan sporten. Geen tijd? Dat is een slap excuus als je een ochtendplanning hebt. 
  2. Neem voldoende nachtrust. Probeer elke nacht minstens 7 à 8 uur te slapen. Dit zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om te sporten in de ochtend. 
  3. Kies een sport die je leuk vindt zodat je gemotiveerd blijft. Breng ook variatie in je workout, zo blijft het een uitdaging voor je lichaam. 
  4. Bepaal jouw doelen. Wat wil je juist bereiken en hoe kan je dit resultaat bereiken? Ga je dagelijks sporten of volstaat 3 keer per week? 
  5. Zorg voor jezelf. Drink voldoende water, eet gezond en gevarieerd en laat je lichaam de tijd om te herstellen na een intensieve training.  

Ochtendgymnastiek

Vrouw doet stretchoefeningen in haar pyjama op de grond in haar woonakamer

Nu je de voordelen van sporten in de ochtend kent en weet hoe jij je eigen ochtendroutine kan opbouwen, is het tijd om een leuke sport uit te kiezen. Er zijn veel verschillende ochtend workouts die je kunt doen, waaronder joggen, zwemmen, fietsen, yoga of pilates. Elk van deze oefeningen heeft verschillende voordelen, dus je kunt kiezen wat het beste bij je past. Stretchoefeningen of lichte oefeningen zonder extra gewichten zijn ook een goed idee. Denk hierbij aan sit-ups, crunches, planken of squats. Mik op 4 verschillende oefeningen en voer de oefening telkens uit in 3 sets, van elk 15 herhalingen. Laat zware sporten zoals krachttraining of intervaltraining liever voor een ander moment op de dag. Omdat je lichaam in de ochtend nog aan het opstarten is, heb je iets minder kracht. Een stevige opwarming brengt hier verandering in.  

Gaan met die banaan!

Sporten in de ochtend zorgt voor een goed begin van de dag. Het geeft je een energieboost, zorgt voor meer motivatie, concentratie en verbeterde prestaties doorheen de dag. Bovendien verbetert het je algehele gezondheid en fitheid. Het is belangrijk om je dagelijkse workout goed te plannen, zodat je geen excuus meer hebt om een sessie over te slaan. Door regelmatig te sporten in de ochtend kun je je gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De veelzijdige kettlebell

De veelzijdige kettlebell Van oorsprong werd de gewichtskogel al sinds de 18e eeuw door topsporters gebruikt. De kettlebell heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar amateur

Lees verder »

Wanneer deloaden?

Wanneer deloaden? Waarom en wanneer deloaden? Naast downloaden, uploaden is deloaden ook geen verkeerde. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Maar dan doe

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!