Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Biohacking

Biohacking voor beginners

Cyborgs, genetisch gemodificeerde plasmide inspuiten tegen HIV of een chip implantaat in je lichaam waar je contactgegevens op staan. Je bent niet in een slechte sciencefiction film beland, het is de realiteit in de wondere wereld van biohacking. Wat is biohacking en hoe verstandig is het om zelf de witte jas aan te trekken? 

Wat is biohacking?

Het begrijpen, uitleggen en uitvoeren van biohacking is wellicht de grootste hersenkraker die je in je leven gaat uitvogelen. De definities lopen uiteen en krijg je al snel het gevoel in een Matrix-trilogie beland te zijn. Dan gaat het alleen nog maar over het begrijpen van biohacking en ben je nog niet eens begonnen aan de puzzel van je eigen lichaam.  

Sinds 1988 wordt biohacking gebruikt om de fysieke en mentale prestaties van de mens te verbeteren. Door middel van wetenschappelijke kennis, technologieën en experimenten zijn we continu op zoek naar de beste versie van onszelf. Robotarmen die aangestuurd worden door het menselijk brein of diepzeeduiken met een kristal als zuurstofvoorziening. Het is nog maar een kleine greep uit de vele biohack-innovaties, iedere dag is er wel iemand die werkt aan de levensechte Aquaman of Professor X. Waar biohacking zich jarenlang heeft beperkt tot de professionele laboratoria en wetenschappers, maakt het nu zijn intrede tot de keukens en garages van de gedreven hobbyisten.

Biohacking gezondheid & fitness

Er zijn natuurlijk fanatiekelingen die overdag de gladde verzekeringsagent uithangen, en in de avond aan de keukentafel werken aan hun versie van de supermens. Maar het kan ook iets bescheidener. Biohacking lijkt namelijk steeds bekender te worden in de wereld van gezondheid & fitness. De Hulk word je er niet mee, maar zou biohacking je kunnen helpen om beter te presteren, meer energie te hebben, en langer en gezonder te leven.  

Hoe werkt Biohacking?

Biohacking vraagt de nodige voorbereiding, onderzoek en analyse. Je kunt niet lukraak maar aan de slag gaan en dan maar kijken waar het schip strandt. Zoals het een echte professor betaamt zul je methodisch te werk moeten gaan.  

Biohack hoofdgebieden

Biohacking kan op verschillende gebieden worden toegepast, en kun je zo breed en intens maken als je zelf wilt. Kanttekening is wel dat je maar met één gebied en één hack bezig kunt zijn. Daarbij is stapsgewijs werken een must om tot een goede analyse te komen. De hoofdgebieden waarop biohacking toegepast kan worden zijn voeding, beweging, slaap, geest en werk. Word je de nieuwe Ironman of toch liever Rogue? Dat moet je dus wel eerst even helder hebben.  

Biohack stappenplan

Wanneer je een hoofdgebied hebt uitgekozen, komt het echte werk. Je mag eindelijk die witte jas aantrekken en volgens een gestructureerd stappenplan te werk gaan.  

  • Leer en onderzoek hoe het gekozen gebied werkt; wat is er nodig om goed te kunnen functioneren? 
  • Maak een nulmeting; Waar sta je nu? Hoe gaat het nu? 
  • Verdiep je in de mogelijke hacks die kunnen helpen om te verbeteren op dit gebied 
  • Kies één hack uit en probeer het uit, experimenteer het op jezelf. Humaan uiteraard! 
  • Tenslotte, analyseer de resultaten en kijk of het gewerkt heeft. Zo niet, begin dan opnieuw met een andere hack.  

Niveaus biohacking

Dan zijn er tenslotte nog verschillende niveaus van biohacking. Binnen gezondheid & fitness wordt vooral niveau 1 en 2 toegepast. De echte ‘Nutty Professors’ gaan nog een stapje verder, dit raden wij natuurlijk niet aan.  

1. Self tracking

Self tracking is de meest laagdrempelige manier van biohacking. Je houdt eigenlijk alleen maar bij hoe gezond je leeft. Denk bijvoorbeeld aan apps en wearables die je hartslag, slaapgedrag, voeding of beweging registreren. Self tracking kan overigens ook ingezet worden bij de nulmeting of om je voortgang bij te houden.  

2. Human performance improvement

Human performance improvement gaat een stapje verder. Je begint dan al je leefstijl aan te passen om je gezondheid en leefstijl te verbeteren. Dit kan in de vorm van body-, mind- of consciousness hacking zijn.  

Bij bodyhacking zet je in op een gebied ter verbetering van je fysieke gezondheid. Denk dan aan bewegen, het slikken van voedingssupplementen of het gebruik van een blauwe bril om beter te slapen. Bij mindhacking richt je je op je geestelijke gezondheid. Het slikken van medicatie, het gebruik van een daglichtlamp of geestverruimende psychedelische middelen om beter te presteren zijn geen ongewone middelen binnen mindhacking. Consciousness hacking ligt in het verlengde van mindhacking en is meer gericht op bewustwording en spiritualiteit. Meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen zijn veel voorkomende hacks ter verbetering hiervan. 

3. Human enhancement

Bij human enhancement kom je eigenlijk pas echt in de wereld van sciencefiction terecht. Hierin worden de meest extreme maatregelen genomen. Denk aan het implanteren van elektronische hulpmiddelen of chips in het menselijk lichaam, het wijzigen van DNA of het ontwikkelen van bovennatuurlijke krachten. Als je niet vervroegd wil sterven door synthetische drugs in een watertank, en geen haargroei op vreemde plekken wilt krijgen, is het zeker niet raadzaam om hieraan te beginnen.  

Biohacking als toekomst?

Op het gebied van technologie en wetenschap blijven we ons ontwikkelen, het kan dan ook niet anders dan dat biohacking een steeds grotere rol in onze samenleving gaat krijgen. Op het gebied van gezondheid & fitness kan het zeker positief uitpakken, en doen we het misschien wel meer dan we denken. Al is het zeer laagdrempelig en vrijwel zonder risico’s. Zolang het dat ook blijft, je alleen aan jezelf werkt en er natuurlijk voldoende discipline en tijd is, is het goed te doen. Zodra je een stapje verder gaat is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.  

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!