Sporten in een warmtecabine

Sporten in een warmtecabine: waarom het niet werkt

Sporten in een warmtecabine, zo lekker snel je doel bereiken. Massaal gaan we als worstjes in de magnetron liggen, in de hoop om binnen een maand in ons droomlichaam te zitten. Maar werken de elektromagnetische cabines wel? In plaats van het aan te prijzen, gaan wij je vertellen waarom je het vooral niet moet doen 

Wat is sporten in warmtecabine

De officiële benaming van het sporten in een warmtecabine is sporten volgens de Thermo Fysische Methode. Hoe het werkt? De cabine is uitgerust met infraroodlampen waarbij elektromagnetische stralingen vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat de cabine verwarmd wordt tot zo’n 35 tot 39 graden Celsius. De bedoeling is om, met je hoofd buiten de cabine, hulpeloos op je rug lichte fysieke oefeningen te doen. Sommige oefeningen worden afgewisseld met een houding op je buik of zij.  

Dit alles gebeurt onder begeleiding en met een aangepast voedingsschema. Een half uur sporten in de warmtecabine zou gelijk staan aan een uur gewoon sporten, en zou je met 2 keer een half uur per week al het gewenste resultaat bereiken. Het zou voor een betere vetverbranding zorgen waardoor je sneller afvalt, ook zou het goed zijn voor spieren en gewrichten en zouden afvalstoffen beter afgevoerd worden door het magnetronnetje. Klinkt geweldig toch?! 

Is sporten in warmte cabine écht zo goed?

Nou, niets is minder waar. De ambitieuze beloftes zijn op de eerste plaats nergens op gebaseerd, daarbij is het prijskaartje ook niet misselijk. Je mag zeker een paar honderd euro per maand uit je hoge hoed toveren, om twee keer per week in de magnetron te liggen. Daarnaast zijn de resultaten toch niet zo fantastisch. Waarom? 

  • Tijdens het sporten in de warmtecabine verlies je vooral veel vocht. Hierdoor lijkt het alsof je direct na de sessie bent afgevallen. Maar het is alleen vocht. En omdat je na de sessie weer flink moet gaan hydrateren, zit je binnen no-time weer op je oude gewicht.  

  • De combinatie van lichte fysieke bewegingen in extreme hitte lijkt intensief te zijn. Ja, het is inderdaad zwaarder omdat je ook vecht tegen de hitte, maar dat wil niet zeggen dat het effect dubbel zo groot is. Je ligt tenslotte op je rug maar wat te trappelen, dit is niet intensief genoeg om blijvend resultaat te bereiken.  

  • Er wordt beweerd dat 30 minuten sporten in de warmtecabine vergelijkbaar is met 1 uur gewoon sporten. Binnen de meeste pakketten worden 2 sessies per week geboden. In feite beweeg je dan 60 minuten per week, of 120 minuten per week als de bewering juist zou zijn. Dan nog kom je niet aan de Nederlandse norm van 150 minuten matig intensief bewegen per week.  

  • Sporten bij extreme hitte wordt overal afgeraden, en is juist het advies om op de koelste momenten van de dag te sporten. Met sporten in een warmtecabine sla je dit eeuwenoude advies zo in de wind. Buiten dat sporten bij extreme hitte kan leiden tot oververhitting en zelfs hitteberoertes, worden je sportprestaties er ook minder op. Door vochtverlies neemt namelijk het volume van je bloed af en daalt je bloeddruk. Dit gebeurt al bij zo’n 2% vochtverlies. Je doorbloeding neemt vervolgens af, waardoor je spieren niet goed doorbloedt worden en je hart nog harder moet werken om alles geregeld te krijgen. Dit heeft een negatief effect op je prestaties. En laten we eerlijk zijn, het is ook niet bepaald een ontspannen positie waar je je lichaam moedwillig in wilt brengen.  

Het sporten in een warmtecabine raden wij dus zeker af. Je behaalt geen tot nauwelijks resultaat, en als je al resultaat behaald dan ligt dit vooral aan het voedingsschema. Er is nog nooit een makkelijke methode uitgevonden waarbij er blijvend resultaat is. Blijf bij de ouderwetse methode: gezonde voeding, met cardio- én krachttraining volgens de Nederlandse norm van 150 minuten per week. Heb je een stok achter de deur nodig? Schakel dan een personal trainer aan huis in die wekelijks bij je op de stoep staat. Train je liever buiten of op je werk? No problem, je traint waar en wanneer jij wilt.

Wacht ...

Er is meer van dit

Afvallen met traplopen

Led Zeppelin´s Stairway to Heaven is natuurlijk een prachtig nummer, maar wij kiezen liever voor een lang en gezond leven via de ´Stairway to Health´.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!