Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 73
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

10.000 stappen per dag

10.000 stappen per dag, zinvol of niet?

Met de komst van stappentellers, popte ook de norm van 10.000 stappen per dag op. Met grote tegenzin lopen we stoïcijns tot de 10.000 stappen. Gefixeerd op het tellertje van onze smartwatch of smartphone. Hoewel dagelijks zo’n 7 tot 8 km lopen goed is voor lichaam en geest, kunnen we wel wat leukere alternatieven verzinnen. Zijn die 10.000 stappen nou écht iedere dag nodig?  

10.000 stappen per dag zou dé oplossing zijn voor een langer en gezond leven zonder hart- en vaatziekten. Hoewel het nooit slecht is om 10.000 stappen per dag te zetten, kunnen we vertellen dat dit echt geen harde eis is voor een lang en gezond leven. Want wist je dat de Japanners halverwege de 20e eeuw de norm zomaar uit de lucht lieten vallen? En wel helemaal uit het niks. De 10.000 stappen zijn namelijk op geen enkel onderzoek gebaseerd, en zijn alleen vanuit marketing oogpunt bedacht.  

Maar hoe kwamen ze er dan op? Japan zit vol absurditeiten, het is dan ook niet verrassend dat het verhaal achter de 10.000 stappen ook absurd is. Het Japanse karakter voor 10.000 lijkt namelijk op een wandelend poppetje. En dat leek de Japanners de perfecte naam voor hun eerste stappenteller. Want destijds kwam het eerste slenterapparaatje uit, en om deze tellertjes zelfs aan de straatstenen kwijt te kunnen werd de norm van 10.000 stappen per dag bedacht. In het rigide Japan werkt dit misschien wel, maar niet voor liberale Nederlanders. We hebben ons dus weer door de gladde sales-jongens om de tuin laten leiden. 

De voordelen

Zoals we al eerder aangeven is het zeker niet slecht om 10.000 stappen per dag te marcheren. Het is een zeer concrete norm en weten we precies wat we moeten doen. En het levert écht wel voordelen voor onze gezondheid op. Zonder twijfel vergroot het de kans op een langer leven, en wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner. Je slaapkwaliteit wordt er zeker ook beter op, houdt het je soepel, flexibel en creëert het veerkracht in je bovenkamer.  

Alleen, echt haalbaar is het niet altijd en zijn er nog zat andere bezigheden die hetzelfde bijdragen aan onze gezondheid én leuker zijn. We houden ons vooral vast aan die 10.000 stappen omdat het vooral heel duidelijk is, en daar houden we van. Heel slim van die Japanners, maar het kan ook anders. 

De Nederlandse norm

Onze eigen nuchtere onderzoekers uit Nijmegen hebben geconcludeerd dat minder stappen namelijk evenzoveel gezondheidswinst op levert. Tenminste, voor wat betreft de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten. Zo zouden er al kleine meetbare gezondheidsvoordelen optreden bij 2500 stappen per dag. Met zo’n 8800 stappen hebben we al een langere levensverwachting, en krijgen we al met 7100 stappen minder kans op hart- en vaatziekten.  

Wat dan wel weer zou uitmaken is de intensiteit, dus de wandelsnelheid. Hoe sneller je loopt, hoe beter de resultaten zullen zijn op de langere termijn. Dus liever kort en krachtig, dan lang en lamlendig. Want we doen al gauw zo’n 1,5 uur over 10.000 stappen. En dat iedere dag is een behoorlijke investering, 630 minuten per week. Dus doe maar liever kort en krachtig… 

De Nederlandse norm van 150 minuten matig intensief bewegen per week klinkt al wat realistischer, en daar houden wij Nederlanders van. Maar de term matig intensief bewegen schuilt, voor de meeste onder ons, nog onder een dikke mist. Ondanks de vaagheid van de Nederlandse norm, juichen we deze wel toe. Dus we gaan je helpen. 

Matig intensief bewegen

Bij matig intensieve beweging versnelt je hartslag en ademhaling. Je kunt nog gewoon een praatje maken met een vriend(in) hoor, en bent dus niet buiten adem. Een liedje zingen gaat helaas iets minder makkelijk. We bewegen eigenlijk veel meer matig intensief dan we denken. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn fietsen naar je werk, zwemmen of stevig wandelen. Maar is een dergelijk ommetje met de hond, ramen lappen en traplopen ook matige intensieve beweging. Dat klinkt toch een stuk beter dan 630 minuten per week koud doorstappen? 

Kortom, wat we vooral moeten doen is blijven bewegen met heel veel plezier. Of dit nou 10.000 stappen per dag zijn, of 150 minuten per week wandelen of fietsen. Alles is goed, zolang het maar leuk is en het vol te houden is. Dus sayonara 10.000 stappen, en konnichiwa 150 minuten! 

Wacht ...

Er is meer van dit

error: Deze content is beveiligd!