Lever ontgiften

Geef je lever de zorg die hij verdient: het belang van leverontgifting

Als iets het moet ontgelden door ons welvarend leventje dan is het de lever wel. Onze schoonmaker werkt tegenwoordig namelijk onder bar slechte arbeidsvoorwaarden. De hoeveelheid medicijnen, alcohol en bewerkte voeding die het te verwerken krijgt, stond niet vermeld in zijn arbeidscontract. Tijd voor een blijk van waardering en je lever te ontgiften. Waarom het ontgiften van onze lever goed voor ons lichaam is.  

De functie van onze lever

Naast de productie van gal en het opslaan van vetten, vitamines en glucose mag onze lever het vuile werk opknappen. Het afbreken van afvalstoffen, alcohol, medicijnen en gifstoffen uit voedingsmiddelen valt namelijk allemaal onder zijn functieomschrijving. Via onze urine wordt alle rotzooi weer afgevoerd waardoor ons lichaam gezond blijft. Een cruciale rol van de lever die wel wat meer liefde en waardering mag krijgen.  

Leverproblemen

Zoals iedere goede werknemer kan de lever, wanneer er niet goed voor hem gezorgd wordt, voor problemen zorgen. Onverklaarbare vermoeidheid, geelzucht, buikpijn, een opgeblazen buik, donkere urine, bleke ontlasting en een afname van eetlust zijn allemaal symptomen van een slechtwerkende lever. Pijn is vaak een gevolg van levercirrose of kanker. Ervaar jij één om meerdere symptomen? Dan raden we je aan om een arts te raadplegen. Het ontgiften van je lever heeft dan nog weinig zin 

Leverontgifting

Leverontgifting is dus een preventief onderhoudsmiddel. En daar begin je al mee door er een gezonde leefstijl op na te houden. Maar ook door zo nu en dan je lever te ontgiften. Het reinigen en ontgiften van je lever zorgt voor het behoud van een gezonde en goedwerkende lever. En dat is essentieel voor je algehele gezondheid. Want je wilt er tenslotte een gezonde spijsvertering op nahouden en blijven bruisen van de energie. Ook wil je natuurlijk niet dat alle schadelijke stoffen in je lichaam blijven zitten.  

Bij een leverontgifting geef je je lever eigenlijk een detox. Hoewel de lever zichzelf kan herstellen is een leverontgifting een welkom extraatje. Hierdoor krijgt hij nog meer ruimte en middelen om zichzelf weer op te lappen. Hiermee voorkom je dat je lever overbelast of te vet wordt. Hoewel we worden doodgegooid met dure sapjes en kuren, zijn wij eerder voorstander van onderstaande ontgiftingsmethoden.  

Dieet en voeding

Een goede gezondheid begint met gezonde voeding. Er zijn verschillende diëten die goed zijn voor onze lever. Allen bevatten ze wel knoflook, groene thee en vette vis. Voedingsmiddelen die onze lever wel kan waarderen. Daarnaast is voeding dat rijk is antioxidanten een mooie beschermheer, en is voldoende water een onmisbaar element in de afvoer van onze afvalstoffen. Vermijd alcohol, tabak, koffie, geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen, dan ben je al goed op weg om je lever te zuiveren.  

Supplementen

Supplementen kunnen de lever ook prima ondersteunen in z’n taak. Ze zorgen ervoor dat gifstoffen efficiënter afgevoerd worden. Vitamine C, mariadistel en kurkuma zitten boordevol antioxidanten en helpen de lever een handje mee bij het ontgiften. Begin nooit zomaar op eigen houtje met supplementen. Aangezien sommige supplementen niet goed samen kunnen met bepaalde medicijnen, is het goed je eerst goed te laten adviseren door een arts of specialist.  

Leefstijl aanpassingen

Niet te missen natuurlijk, een gezonde leefstijl. Zorg voor voldoende beweging, vermijd overmatig alcoholgebruik en zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht helpt namelijk leverproblemen in de hand. Chronische stress is ook een gast die niet graag gezien wordt door de lever. Probeer dus stressbronnen uit je leven te bannen, en zoek regelmatig de ontspanning op met bijvoorbeeld meditatie of yoga 

Ontgiftingsprogramma’s

In een tijd waarin de retraites als warme broodjes over de toonbank gaan, zijn er ook ontgiftingsprogramma’s voor de lever. Hier zitten zeker goede programma’s tussen, maar ook genoeg kwakzalverij. Ze zijn meestal niet wetenschappelijk onderbouwd en kunnen risico’s met zich meebrengen. Informeer je dus goed voordat je ergens aan begint. Vraag een arts of diëtist om mee te kijken naar een geschikt programma. Zij kunnen namelijk vaststellen welke risico’s er mogelijk bij een ontgiftingsprogramma liggen op basis van je medische voorgeschiedenis. Je gaat je lichaam gedurende een langere periode ontzien van bepaalde voedingsstoffen, dit kan een grote impact hebben op je lichaam.  

Een tevreden lever zorgt voor een gezonde werkgever. Dus leef gezond, beweeg en sta wat vaker stil bij je lever voordat je iets eet of drinkt. Alleen met goed gereedschap kan hij zijn werk blijven doen, en jou heelhuids door het leven loodsen. Zorg er goed voor, je hebt er tenslotte maar één.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Visualisatie

Visualisatie: hoe mentale verbeelding je sportprestaties verbetert Stel je voor… Jij, hardlopend over de finish van een marathon in een tijd van nog geen 3

Lees verder »

Hyrox

HYROX: De fitnesswedstrijd voor elk niveau Het van oorsprong Duitse HYROX vindt sinds 2017 wereldwijd zijn weg binnen de fitness. De fitnessrace voor iedereen die

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!