Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Het belang van goed kauwen

Stoppen met schrokken: het belang van goed kauwen

Hap, slik, weg. We hebben allemaal weleens van die momenten dat we met enorme haast een snelle hap naar binnen werken. Of zo’n trek hebben dat we haast vergeten om fatsoenlijk te kauwen. En onze ouders zeiden het vroeger al: goed op je eten kauwen. Het klinkt zo logisch. En toch vergeten we het eigenlijk heel vaak. Maar waarom is goed kauwen dan eigenlijk zo belangrijk? Het lijkt misschien iets heel eenvoudigs, maar goed kauwen heeft aanzienlijke voordelen voor je gezondheid en welzijn. Dit is waarom het de moeite waard is om de tijd te nemen om je eten grondig te kauwen. 

Een verbeterde spijsvertering

Eén van de voordelen van goed kauwen is de verbetering van de spijsvertering. De spijsvertering begint namelijk al met het kauwproces in je mond, waar speeksel enzymen bevat die helpen bij de afbraak van koolhydraten. Wanneer je voedsel grondig kauwt, wordt het beter vermengd met deze enzymen, wat de eerste stap is naar een efficiëntere spijsvertering. 

Daarnaast worden de grotere voedseldeeltjes tijdens het kauwen afgebroken tot kleinere stukjes, wat het werk van je maag en darmen vergemakkelijkt. En dat werkt zo simpel als je zou verwachten: wanneer je grote stukken voedsel doorslikt zal je lichaam dat zelf moeten afbreken in kleinere stukken. Heb jij dat werk al gedaan, dan kunnen je maag en darmen deze stap als het ware overslaan, waardoor het proces voor de spijsvertering vergemakkelijkt wordt.  

Goed op gewicht blijven

Ook dit is waarschijnlijk herkenbaar: in een lekker restaurant bestel je net wat te veel. Je hebt nog wel trek en besluit dus om door te eten. Eenmaal thuis voel je je zwaar en besef je: ik heb teveel gegeten. Goed kauwen kan je helpen om bewuster te eten en om sneller een verzadigd gevoel te krijgen. Wanneer je langzamer eet en je voedsel grondig kauwt, heb je meer tijd om signalen van verzadiging te herkennen. Dat zware gevoel als je thuis komt uit een restaurant is namelijk vaak het gevolg van het missen van de signalen dat je verzadigd bent.  

Je hersenen geven dat signaal onder andere af door de mate waarin je kauwt. Dat komt doordat er histamine vrijkomt, wat een gevoel van verzadiging geeft. Hoe beter je kauwt, hoe langzamer je eet. En hoe langzamer je eet, hoe meer histamine vrijkomt. Daardoor zit je niet alleen sneller vol, maar zal je ook gedurende de dag langer een verzadigd gevoel hebben, waardoor je minder snel snoept. Dit helpt om op gewicht te blijven. 

Betere voedingsopname

Wanneer je voedsel goed kauwt, verbeter je de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Voedingsstoffen worden voornamelijk opgenomen in je dunne darm, en hoe beter je voedsel is afgebroken in je mond en maag, hoe gemakkelijker het voor je lichaam is om die voedingsstoffen op te nemen. De energie die anders was gaan zitten in het afbreken in die grote stukken voedsel kan nu immers gespendeerd worden aan het opnemen van belangrijke voedingsstoffen. 

Dit betekent dat je meer profijt hebt van de voedingswaarde van je maaltijden wanneer je goed kauwt. Bepaalde voedingsstoffen, zoals antioxidanten in groenten, komen per definitie beter beschikbaar wanneer ze goed zijn vermalen. 

Verminderde kans op maag- en darmklachten

Mensen die hun voedsel haastig doorslikken, lopen een groter risico op maagklachten zoals brandend maagzuur. Onvoldoende gekauwd voedsel kan de maag irriteren en de productie van maagzuur verhogen. Ook in de darmen kunnen ongemakken ontstaan zoals een opgeblazen gevoel. Dat komt door de moeite die je lichaam erin moet steken om de grote stukken voedsel af te breken.  

Meer genieten van de maaltijd

Last but not least draagt goed kauwen simpelweg bij aan het plezier van eten. Door langzamer te eten en te genieten van de smaken en texturen van je maaltijd, zal je een veel meer bevredigende ervaring hebben dan wanneer je zonder fatsoenlijk te proeven schrokt. Voor de meeste maaltijden heeft iemand z’n best gedaan en het is dan toch niet meer dan verdiend dat daar, door goed en rustig te kauwen, goed van genoten wordt? 

Dus, nu écht goed kauwen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar goed kauwen is een eenvoudige gewoonte met een behoorlijke impact op je gezondheid en welzijn. Maag- en darmproblemen kunnen worden verminderd, het is makkelijker om op gewicht te blijven en het plezier van lekker eten is groter. Je wist het natuurlijk al, maar zorg dus dat je het ook écht doet: niet meer schrokken, neem de tijd, proef en kauw bewust. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »

Sporten met wearables

Sporten met wearables Sporten met wearables; de voor- en nadelen In een tijd waarin we alles willen meten en weten, worden wearables in de sportwereld

Lees verder »