Nappuccino; what else?
Een kopje koffie en een dutje, voor velen de geneugten des levens. En deze twee heerlijkheden mogen samen komen in het fenomeen nappuccino, waarbij je een kopje koffie drinkt en daarna lekker gaat dutten. Wat is het, wat levert het op en wat is de ideale nappuccino? Eens kijken of George Clooney zich hier ook voor gaat lenen.
Wat is het?
Een kopje koffie en een powernapje om vervolgens uitgerust en alert je dag verder voort te zetten, een nappuccino is niets meer dan dat. Supersimpel met een paar grootste effecten. Nu horen we je denken ´koffie houd je toch juist wakker?’. Dat dachten wij ook, maar er zit namelijk een hele wetenschap achter.
De cafeïne in de koffie bij een nappuccino is juist essentieel bij dit slaapje, en zou alleen deze combinatie het gewenste effect bereiken. Het duurt namelijk nog zo´n 30 minuten voordat de cafeïne begint te werken, dan heb jij al lang en breed je dutje gehad. Na die 30 minuten bereik je dubbel effect; je hebt weer een energieboost door het slapen én krijgt een extra boost van de cafeïne.
Dit zou komen doordat de samenwerking tussen cafeïne en het dutje invloed hebben op de organische verbinding adenosine. Adenosine is het stofje dat signaleert dat we moeten gaan slapen, cafeïne blokkeert deze adenosine. Na het dutje zijn de adenosinespiegels op z’n laagst, gooi daar nog wat cafeïne tegen aan en ze zijn verdwenen. Dit zou de verhoogde staat van de alertheid kunnen verklaren.
Voordelen
Mede door de blokkering van adenosine word je na je nappuccino dus minder beduusd en juist meer alert wakker. Ook gaat je hartslag minder sterk omhoog dan dat je alleen een kopje koffiedrinkt. Dat laatste komt doordat je hartslag tijdens het dutje vanzelf al omlaaggaat.
Die effecten brengen blijkbaar een hoop voordelen met zich mee. Je cognitieve vermogens zoals concentratie, geheugen en creativiteit verbeteren doordat je uitgerust bent. Wat maakt dat je productiviteit verbetert. Maar dat is nog niet alles. Zo zou een nappuccino ook goed zijn voor je stemming, stressbestendigheid en sportprestaties. Daarnaast krijgen je lichaam en geest weer de kans om te herstellen van invloeden, prikkels en belasting van buitenaf. Daar bovenop komt nog eens dat het een positief effect heeft op je immuunsysteem, en de risico’s op hart- en vaatziekten kleiner wordt.
Hoe nappuccino?
Doet Clooney het niet, dan doen we het zelf wel. Ben je overtuigd en kun je niet wachten om te gaan nappen met je chino? Dan hebben we wat tips voor je om de nappuccino van je dromen te hebben.
- Drink zo min mogelijk cafeïne. Hoe meer cafeïne je drinkt hoe hoger je hartslag stijgt en des te moeilijker je in slaap valt. Het is even uitproberen wat voor je werkt. Met oploskoffie kun je het beste doseren, dus wellicht goed om daar eens mee te beginnen.
- Trek je dutje niet langer dan 10 tot 20 minuten. Overschrijd je de 20 minuten, dan is de kans groot dat je duf wakker wordt.
- Drink je kopje koffie en ga direct erna knorren. Het duurt zeker 30 minuten voordat de cafeïne begint te werken, dus geen tijd te verliezen.
- Plan je dutje na de lunch of ergens tussen 14.00 en 15.00 uur. Probeer te voorkomen dat je na 15.00 uur je nappuccino neemt, want dan kun je in de avond weer problemen krijgen.
Geen koffieleut? Dan is er eigenlijk geen alternatief. Met decafé koffie bereik je alleen effect van het dutje en energiedrink bevat veel te veel suikers en cafeïne. Je hartslag rijst al de pan uit bij het openen van het blikje, laat staan dat je dan nog een dutje kunt doen. De beste optie is dan om gewoon te gaan sporten. What else? Daar zijn wij persoonlijk ook meer fan van.