Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Energie boosten zonder cafeïne

Het leven zit boordevol pieken en dalen, zo ook in onze lichaamsenergie. Soms zoeken we tevergeefs naar iets wat ons energie geeft, vooral in de winter kost het ons nog wel eens wat meer moeite. We grijpen dan al snel naar het welbekende ‘bakkie troost’, en is het niet ongewoon om er opeens al 4 achter de kiezen te hebben. Gevolg, we stuiteren als Jochem Myjer de dag door en zijn doodmoe als we thuis komen. Misschien geen handige tactiek en is het goed om eens naar andere boosters te kijken.  

Waarom geen cafeïne?

Mannenarm zet koffie

Cafeïne komt voor in bepaalde delen van een plant. In de plant heeft het een verdedigende functie tegen insectenvraat. Voor de mens heeft het een stimulerend effect en komt het voor in producten als koffie, thee, cola, chocolade en zelfs in sommige paracetamol.  

Raadzaam is om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag tot je te nemen, met per keer niet meer dan 200 mg. Een klein kopje koffie bevat al 60 mg cafeïne. Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, hartkloppingen, rusteloosheid en slaapproblemen. Op de langere termijn ontstaat er een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer of kanker. Vleugels geeft het in ieder geval niet, zoals het bekende energiedrankje betoogt.  

Wat dan wel?

Maar wat dan wel? Het zal je verbazen wat er allemaal in het leven is wat je weer even kan oppeppen. Buiten deze boost tips helpt het ook nog om gezond te eten en teveel suiker te vermijden en voldoende te slapen. Ook is het beter om meerdere kleinere porties door de dag te eten dan drie grote maaltijden. Keep it simple and healthy met onderstaande tips. 

1. Koude douche

Een koude douche heeft veel voordelen, eentje ervan is meer energie! Bouw het langzaam op en begin je dag met een verkwikkende koude douche waar je de hele dag plezier van hebt.  

2. Drink genoeg water

Door de drukte van de dag vergeten we vaak te drinken, de uren vliegen voorbij. Als we ons dan proberen te herinneren wanneer we voor het laatst gedronken hebben, krijgen we soms een lichtelijk schrikeffect. Te weinig drinken leidt tot hoofdpijn en vermoeidheid, dit verdwijnt vaak meteen als je een glas water achterover hebt gegooid.  

3. Maak een puzzel

Train je brein. Even een puzzeltje of een krakertje leidt je weer even af van de dag. Het maakt je weer even alert en kun je weer even gas geven. 

4. Beweeg of ga even naar buiten

Sta op! Maak even een ommetje, loop op het werk even naar een collega of spring even op en neer. Beweging doet wonderen. Als je de mogelijkheid hebt loop je even naar buiten. Een frisse neus zorgt weer voor een scherpe blik.  

5. Kauw kauwgom, ruik aan kaneel

Bij het kauwen op kauwgom gaat je hartslag omhoog waardoor de bloedtoevoer naar je hersenen gestimuleerd wordt. Kaneel geeft de cognitieve functies en het geheugen een extra boost.  

6. Stretch of mediteer

Oudere vitale dame doet yogaoefeningen in huis op een matje

Stretchen ontspant en boost je energie. Doordat je de spanning uit je spieren haalt voelt je lichaam een verlossing, en kun je je weer beter focussen. Ook helpt mediteren, je zet je hoofd even stil en kun je je weer meer focussen op de positieve zaken om je heen.  

7. Maak een praatje

2 dames hebben lol over iets wat op de mobiel te zien is, tijdens het drinken van een drankje in een café.

Een praatje vult wél een gaatje. Door lekker te kletsen wordt je weer even uit je eigen gedachten gehaald en wordt je geprikkeld door sociaal contact. Dit maakt dat er weer een betere focus komt.  

Een energieboost hebben we allemaal wel eens nodig. Laat je alleen niet leegzuigen en blijf in balans. Ons lichaam is een natuurwonder en zolang je het goed behandeld hoef je je nergens zorgen over te maken. Dus blijf weg van die boost middelen en gebruik je eigen innerlijke kracht.  

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!