Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Krachttraining alternatieven voor fitness apparaten

Een draaiende spaghettivork, een hand ventilator of de lamlendige slowjuicer. Op het eerste oog geweldige uitvindingen, maar al snel grijp je toch weer naar je eigen mogelijkheden. Apparaten leveren niet altijd wat we verwachten, zo ook in de gym.  

In de 2e helft van de 19e eeuw zijn de eerste fitness apparaten uitgevonden door Dr. Gustaf Zanders. Hij vond niet genoeg tijd en energie om al zijn leerlingen goed op te leiden tijdens de gymlessen. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen, maar het dient in ieder geval niet de resultaten.  

1. Pull up/chin up assisted machine

 • Een fantastische oefening voor je rug, alleen niet op de assisted machine. Je leert namelijk al snel de verkeerde techniek aan en leert nooit een volledige rep zonder ondersteuning uit te voeren.
 • Alternatief → Voer de oefening met niet meer dan een bar uit. Splits de oefening op en leer het jezelf stap voor stap aan.  

2. Seated ab crunch machine

 • Even wat crunches en je hebt weer iets gedaan, nog fijner als je er lekker bij kunt gaan zitten. Zo werkt het helaas niet. De seated ab crunch nodigt uit om vooral je bovenlichaam te gebruiken. En bij rugproblemen of een zwakke core, ga je je onderrug belasten. Crunches of sit-ups op de vloer zijn geen alternatief, want ook dan trek je je wervelkolom krom en belast je je onderrug.  
 • Alternatief → Reverse crunch of plank. 

3. Squat Smith machine

 • Mr. Smith is geen goed idee, vooral als je pas net begint met squatten. Doordat het apparaat je beweging bepaalt, leer je de oefening niet goed aan. Daarbij train je minder spieren mee en wordt je evenwicht niet verbeterd.  
 • Alternatief Squats met of zonder extra gewicht. Zorg dat je de techniek goed beheerst en zelf je balans kunt houden.  

4. Lat Pull down

 • Een geliefde oefening die helaas veel te vaak verkeerd wordt uitgevoerd. De meeste mensen trekken de bar tot achter hun hoofd. Hierdoor zet je je schouders in een onnatuurlijke positie en creëer je een groter risico op blessures.
 • Alternatief → Trek de bar omlaag naar je borst, je traint dezelfde spieren maar veel comfortabeler.  

5. Leg extension/curl machine

 • Lekker zittend of liggend je beenspieren trainen, dat had je gedacht. Door deze machine worden je knieën overbelast en worden de quadriceps (spieren voorkant) meer getraind dan je gluteusspieren (billen).  
 • Alternatief → Uitvalspassen met of zonder extra gewicht, step-ups of kniebuigoefeningen.  

6. Zittend bankdrukken

 • Zittend bankdrukken brengt je stabiliteitsspieren in disbalans. De sterke kant van je lichaam compenseert namelijk de zwakkere kant, waardoor ze elkaar nooit tegemoetkomen.  
 • Alternatief → Push ups, je versterkt je borstspieren maar tegelijkertijd ook je core 

7. Leg Press machine

 • Mensen gaan massaal op de Leg Press Machine om die billetjes rond te krijgen. We gooien vaak veel te veel gewicht erop, waardoor we onze cadetjes juist weer overbelasten. Echter, we overschatten de machine. Zo zou de Leg Press de minste spieren trainen.  
 • Alternatief → Kniebuigingen of squats met dumbells.   

8. Hip abduction machine

 • De hip abduction zou de zijkanten van je billen en de binnenkant van je dijen versterken. Echter heeft de machine weinig effect. Je maakt maar kleine bewegingen en verbrandt weinig calorieën.
 • Alternatief → Lunges, sumo squats en (single) leg bridges.  

Fitness apparaten: nuttig bij beperkingen, overbodig voor de gezonde sporter

Apparaten zijn niet helemaal zinloos. Ze kunnen vooral een goed hulpmiddel zijn als je een lichamelijke beperking of blessure hebt. Zolang je hier geen last van hebt, dan kunnen bepaalde oefeningen op krachtapparaten zinloos of zelfs belastend voor je lichaam zijn. Dus vooral blijven doen wat je zelf kunt. Een goede ambachtsman is tenslotte beter dan anderhalve geleerde… 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!