We doen het allemaal weleens. We hebben ons rondje sporten klaar en het geduld is op. We laten alles abrupt uit onze handen vallen, skippen de cooling down en beginnen zonder blikken of blozen met de rest van onze dag. Maar wij raden het zeker niet aan. De cooling down doet namelijk veel meer dan alleen stijfheid tegengaan. Wat is nou precies het belang van een cooling down?
Rust
De cooling down zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam weer geleidelijk aan tot rust kan komen. Je ademhaling, hartslag en spieren worden voorbereid op het einde en kunnen weer in een ontspannen staat gaan functioneren. De stress in je lichaam neemt af en kan het weer rustig toewerken naar herstel. In plaats van heel abrupt als een hijgende labrador bij te moeten komen, kom je met een cooling down stilletjes aan, en dus wat eleganter, in je staat van rust. Keep it cool, keep it calm!
Duizeligheid
Tijdens het sporten verandert onze bloedsomloop. Wanneer je plotseling stopt met inspanning blijft het bloed hangen in je benen, en wordt het minder snel naar je hoofd gepompt. Je hebt dan even een tekort aan bloed en zuurstof in het hoofd. Dit kan leiden tot een vlaag van duizeligheid en misselijkheid, wat soms gepaard kan gaan met braken. Een cooling down past je bloedsomloop geleidelijk aan je hartslag aan. Hierdoor wordt je bloed en zuurstof heel gelijkmatig rondgepompt, waardoor duizeligheid en misselijkheid worden voorkomen.
Herstel
De cooling down zorgt ervoor dat de concentratie lactaat in je lichaam vermindert. Lactaat is melkzuur dat zich opslaat in je spieren tijdens zware inspanning. Wanneer melkzuur in je spieren achterblijft zal je herstel trager verlopen. Een cooling down zorgt ervoor dat de laatste stukjes melkzuur door je hart en spieren worden verbrand. Doordat je nog maar op lage intensiteit beweegt, wordt er geen nieuw melkzuur meer aangemaakt. Alles wordt dus netjes opgeruimd en jij blijft zo soepel als Mick Jagger.
Moet iedereen gaan afkoelen?
Een cooling down is raadzaam, maar niet cruciaal voor iedere sporter. Zo wordt het vooral geadviseerd bij sporten met een korte of langdurige intensieve inspanning. Denk aan voetballen of in een intensief tempo zwemmen, fietsen of hardlopen.
Lage bloeddruk
Ook als je van nature een lage bloeddruk hebt is het goed om altijd een cooling down achter je training aan te plakken. Mensen met een lage bloeddruk worden vaak sneller duizelig. Een cooling down na het sporten kan dit voorkomen.
Duursporters
Voor duursporters zit er vaak al vanzelf een cooling down in de training. Wanneer de laatste 10 minuten in zicht komen doe je vaak al wat rustiger aan. Is dat niet bij jou het geval, begin er dan nu mee. Voor iedere duursport geldt, doe de laatste 10 minuten wat kalmer aan.
Dan is er één uitzonderingsgroep, de minder fanatieke sporters. Een cooling down heeft voor deze doelgroep weinig zin. Zij gunnen hun lichaam waarschijnlijk zoveel rust, dat het melkzuur al lang en breed afgebroken is voordat ze weer aan hun volgende training beginnen. Maar goed, daar val jij natuurlijk niet onder…