Visualisatie

Visualisatie: hoe mentale verbeelding je sportprestaties verbetert

Stel je voor… Jij, hardlopend over de finish van een marathon in een tijd van nog geen 3 uur en 15 minuten. Of al flexend voor de spiegel met spierballen waar je ‘U’ tegen zegt. Met een beetje verbeelding moet het allemaal lukken, althans dat is het uitgangspunt van visualisatie. Hoe verbeteren je sportprestaties met mentale verbeelding? We leggen je uit hoe visualisatie werkt en hoe je ermee aan de haal kunt gaan.   

Wat is visualisatie?

Visualisatie is een techniek die topsporters en atleten gebruiken om hun sportprestaties te verbeteren. Het is onderdeel van hun trainingsroutine wat op verschillende gebieden wordt toegepast. Naast het trainen kan visualisatie ook ingezet worden ter ontspanning en het bereiken van persoonlijke doelen  

Bij visualisatie gaat het naast het doel ook om de uitvoering, de training en je zintuigen. Stel je wilt leren surfen, stel jezelf in het water voor met je surfbord, de geur van de zee, het zoute water en de kracht van de golven. Wil je beter worden in voetbal? Dan visualiseer je, naast het spel, ook de geur van tijgerbalsem, de sfeer op het voetbalveld en de spanning voor een wedstrijd. Je gebruikt dus al je zintuigen om een zo levendig mogelijk beeld van jezelf te creëren. De truc is namelijk dat je je brein voor de gek houdt.  

Hoe werkt visualisatie?

Met behulp van visualisatie train je in je hoofd zonder fysiek bezig te zijn, je misleid dus eigenlijk je hersenen. Ons brein kan namelijk niet altijd even goed het verschil tussen realiteit en visualisatie zien. Neem een voorbeeld met de denkbeeldige citroen; je verbeeldt je dat je een citroen opensnijdt en een druppeltje op je tong laat vallen. De meeste mensen voelen dan de prikkeling in hun mond alsof het echt is. De spieren in onze mond reageren op de citroen, ongeacht of het een echte is of niet.  

Wanneer jij jezelf visualiseert dat je aan het trainen bent, worden in je hersenen ook bepaalde gebieden gestimuleerd waardoor je brein aanneemt dat je echt aan het trainen bent. Je traint dus eigenlijk vaker dan wanneer je alleen in de fysieke wereld traint. En oefening baart kunst, waardoor je prestaties en vaardigheden verbeteren.  

Zelf aan de slag met visualisatie?

Hoewel onderzoekers het erover eens zijn dat visualisatie werkt, zijn er nog niet zo veel onderzoeken naar gedaan. Zo is het werkelijke proces van de uitvoering van visualisatie nog niet helemaal concreet. Vragen zoals hoe lang, hoe vaak en waar visualisatie uitgevoerd moet worden kunnen nog niet beantwoord worden. Er ligt dus nog geen handboek hoe je jezelf naar de topsport visualiseert.  

Dat betekent natuurlijk niet dat je al je fantasie maar moet laten varen. Ieder moment van training, en dus verbeelding, is tenslotte mooi meegenomen. Dus heb je even een gaatje in agenda? Ga lekker liggen en droom jezelf naar de doelen die je wilt bereiken. Krijg je de 100 kg maar niet gedrukt, of mis je steeds je golf? Bedenk dan een bepaalde tactiek volgens de juiste techniek, en gebruik vervolgens al je zintuigen om jezelf te zien slagen. Doe dit stapje voor stapje en jaag jezelf niet te snel door je verbeelding heen.  

Visualisatie op zich vraagt natuurlijk wat oefening en training. Net zoals bij fysiek trainen, geldt voor visualisatie hetzelfde: Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Neem dus je moment, geniet ervan en visualiseer jezelf in topconditie.  

Hoewel visualisatie je kan helpen om je doelen in gedachten te brengen, is het belangrijk te weten dat het op zichzelf niet genoeg is om écht resultaten te behalen. Een combinatie van mentale focus en fysieke training is essentieel om je doelen daadwerkelijk te bereiken. Bij YourHealth Personal Training bieden we personal training aan huis om je te begeleiden met op maat gemaakte trainingen. 

Wil jij jouw sportprestaties naar het volgende niveau tillen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen met de juiste begeleiding en coaching, zodat jij je doelen zowel fysiek als mentaal kunt bereiken! 

Wacht ...

Er is meer van dit

Symptomen burnout man

Burn-out symptomen bij mannen; als je er even geen zin meer in hebt De man. Oersterk, onafhankelijk, praktisch en oplossingsgericht. Geen Zweedse kast die hij

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!