Gezonde barbecue tips

Met dit mooie weer wordt de barbecue weer lekker aangestoken. Het is dan ook super gezellig om met een stel vrienden of familie in de buitenlucht allerlei lekkere hapjes te eten. Lees hier de ’10 Tips voor een gezonde barbecue’, want het hoeft helemaal niet zo ongezond te zijn zoals velen denken. Lees gauw verder!

Tip 1 : Stil je eerste trek

Omdat de barbecue even opgewarmd moet worden, duurt het wel even voordat je aan je stukje vlees kunt beginnen. Ondertussen zul je trek hebben gekregen en zou je gemakkelijk wat stokbroodjes weg kunnen snaaien. Herken je jezelf hierin?

  • Neem dan voordat je gaat barbecueën alvast een klein gerechtje. Denk bijv. aan een kommetje kwark met wat fruit en/of evt. een paar nootjes. Dan is het makkelijker om je in te houden tot het vlees klaar is.
  • Of neem alvast stukjes rauwkost, of begin met een lekkere salade. De dressing voor de sla kun je zelf maken van bijvoorbeeld balsamicoazijn, mosterd en olijfolie.

Tip 2 : Neem zelf iets mee voor de barbecue

Ben je uitgenodigd voor een barbecue en ben je bang dat er vooral ongezonde gerechten zullen zijn? Neem dan zelf wat verantwoorde gerechtjes mee! Denk bijv. aan fruitspiesjes, een lekkere quinoa salade, rauwkost, vispakketjes en zelf gemaakte sausjes.  Zo ben je attent, en ook nog eens verzekerd van een gezonde maaltijd!

Tip 3 : Kies het juiste vlees

  • Gegrild mager vlees (van goede kwaliteit) is gezond, mits het goed gaar is op de barbecue uiteraard 😉 Kies de magere vleessoorten zoals rundvlees, bijvoorbeeld een biefstukje, rosbief, entrecote, tartaar, kalkoen of kip.
  • Marineer het vlees zelf (vers) van tevoren, zodat een vet sausje overbodig is. Voorbeeld van een marinade: tijm, honing, mosterd en sinaasappelsap. Laat de marinade een uur van tevoren in de vis/het vlees trekken, zodat het een heerlijke smaak krijgt waardoor je niet eens meer saus nodig hebt.
  • Mochten er stukken vlees met een vetrandje tussen liggen, snijd deze randjes er dan af en kies niet een te groot stuk. Mijd de vette vleessoorten zoals bijv. de speklappen en het liefst ook varkensvlees.
  • Bewerkt vlees is minder gezond dan onbewerkt vlees. Je kunt bijvoorbeeld zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.
  • Eet niet teveel vlees, je lichaam is namelijk niet zo blij met een grote lading vlees. Het is zwaar om te verteren en overbodig om er meerdere stukken van te eten.

Tip 4 : Ga voor vis

Vis is gezond, dus deze kunnen prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen maar je kunt er ook een pakketje van maken. Leg in dat geval de vis in een stukje aluminiumfolie met verse kruiden en groenten. De folie vouw je dicht, vervolgens leg je het pakketje op de barbecue totdat deze gaar is. Het rooster moet wel goed ingevet worden, anders blijven ze plakken. De betere vissoorten zijn bijv. de tonijn, zalm, makreel of de forel. Ook zou je stukjes verse haring op tafel kunnen zetten, lekker met uitjes!

Tip 5 : Kies veel groenten

Gegrilde groenten, je kunt er niet teveel van eten bij een barbecue! Ze bevatten de vitaminen & mineralen die we nodig hebben en ze bevatten weinig calorieën. Je zou groentespiesjes kunnen maken van bijv. paprika, tomaat, ui en champignon met een takje rozemarijn. Hetzelfde kun je overigens doen met fruit. Groente kun je los op de barbecue leggen, maar ook hiervan kun je een pakketje maken, incl. verse kruiden. Een ander idee om meer groente binnen te krijgen, is om ook een soep of een salade te serveren. Bijvoorbeeld vooraf, tijdens het wachten op het opwarmen van de barbecue. 2 vliegen in 1 klap; je stilt de ergste trek en je krijgt meteen een gezond gerecht binnen!

Wacht ...

Er is meer van dit

Cashew limoen ijs

Cashew-limoen ijs

Cashew limoen ijs Voor deze heerlijke cashew limoen ijs heb je GEEN ijsmachine nodig! Dit heerlijke recept bevat geen geraffineerde suikers, je maakt het met

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!