Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Gembershots: superdrankje of gezondheidsrisico?

Vergeet de tequila, de kopstoot en de vuurbal. Ga voor gezond, en ga eens voor een gembershot! Ofja, gezond? Net zoals de malariatabletten tegen Covid, komen we toch weer stilletjes aan terug van de gezondheidsvoordelen van gembershots. Maar wat zijn gember shots werkelijk, en hoe gezond zijn ze echt? Lees hier of onze oude vertrouwde kruidenbitter stiekem toch niet gezonder is.   

Met z’n allen zijn we al een hele tijd geleden verzeild geraakt in de zoektocht naar een gezond leven. De gembershots zijn daardoor sinds een aantal jaren helemaal hot & spicy. Eet je geen gember, doe je het niet in je thee of neem je niet af en toe zo’n pittige gembershot, dan hoor je er eigenlijk niet meer bij. Hoewel gember op zich een goede aanvulling is op een gezond eetpatroon en wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, is er nog geen wetenschappelijk bewijs wat dit voldoende onderbouwd. Er is dus nog een weg te bewandelen. 

Gember is hot

Gember is als smaakmaker ontzettend populair. Eigenlijk is het niet meer dan een stuk wortel van de gemberplant, maar door z’n frisse en spicy kick is het enorm geliefd in ons eten én in onze cocktails. Het eten van verse gember is zeker niet ongezond. Het bevat namelijk veel antioxidanten waarvan gesteld wordt dat ze ontstekingen remmen en menstruatiepijn verlichten. Ook zou gember helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker, reuma en diabetes.  

Wij zijn natuurlijk geen wetenschappers, en verkondigen niet of deze beweringen waar of niet waar zijn. Maar de hoeveelheid onderzoek wat gedaan is, is volgens het Voedingscentrum nog onvoldoende om gegronde conclusies te trekken. De enige stelling die tot nu toe waar is, is dat gember goed werkt tegen misselijkheid. Maar als we het over gembershotjes gaan hebben, komen we al best ver met ons eigen boerenverstand.  

Gembershots ontrafeld

Een gembershot is een klein drankje dat gemaakt wordt van verse gember. Omdat gember ontzettend pittig en sterk smaakt wordt de pure gember aangelengd met sinaasappelsap of een ander vruchtensapje. Het shotje wordt gedronken vanwege de beweerde gezondheidsvoordelen of als opkikker. Eén gembershot wordt gemaakt van 30 gram gember. Als je nagaat dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid maximaal 4 gram is, loop je bij regelmatige inname al snel het risico om de negatieve kanten van gember te ervaren.  

Suiker

Gembershots uit de supermarkt, maar ook als je ze zelf maakt, bevatten veel suiker. Hierdoor kun je al snel aan een te hoge calorie-inname zitten en laat je je bloedsuikerspiegel in één klap stevig pieken. Niet goed om in balans te blijven en ook niet verstandig als je diabetes hebt of aanleg hebt.  

Hart & bloedvaten

Gember kan je hartslag verhogen. Als je dan dagelijks 30 gram tot je neemt middels een shotje, moet je oppassen als je een hartkwaal hebt. Daarbij werkt grote hoeveelheden gember bloedverdunnend, wat ook niet bevorderlijk is als je bloedverdunners slikt.  

Maag, darmen & galstenen

Als je last hebt van galstenen, kun je gember beter uit de weg gaan. Gember verhoogt namelijk het maagzuurgehalte. Daarbij kan het door hoge scherpte en pittigheid ook nog voor andere maag- of darmproblemen zorgen. Niet iedereen kan er tegen en het kan voor behoorlijke ongemakken zorgen.  

Koorts & zwangerschap

Net zoals het oude vertrouwde kruidenshotje, brengt gember je lichaamstemperatuur omhoog. Als je koorts hebt kun je gember dus beter vermijden. Ook wordt geadviseerd niet meer dan 250 mg gember per dag te nemen als je zwanger bent. Gember kan uitstekend werken tegen misselijkheid, maar het kan ook leiden tot diarree en overmatig zweten.  

Natuurlijk is gember veel gezonder dan het zwarte kruidenbittertje dat ons warm houdt, daar kunnen we heel kort in zijn. Maar de risico’s die te veel gember met zich meebrengen zijn toch echt wel iets om bij stil te staan. Vooral als we het hebben over shotjes. Als je simpelweg redeneert dat er 30 gram gember in een shotje zit en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 4 mg is, dan is de optelsom snel gemaakt. Geen goed idee, ook niet als ie ijs- en ijskoud is! 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!