Eiwitpoeder

De waarheid over eiwitpoeders: helpen ze bij spieropbouw en gewichtsverlies, of zijn ze juist ongezond?

Proteïne- of eiwitpoeders zijn tegenwoordig al geen nieuwigheid meer. De afgelopen jaren wonnen deze poeders aan populariteit onder sporters of mensen die gewicht willen verliezen. Eiwitpoeders worden vaak aangeprezen als een wondermiddel om af te vallen, spieren op te bouwen en de algemene gezondheid te verbeteren. Zijn eiwitpoeders, ondanks hun grote populariteit, nu echt zo effectief of is het een broodjeaapverhaal?  

Doe maar 2 schepjes!

Een ontbijtsmoothie? Schepje eiwitpoeder. Pannekoekendeeg? Schepje eiwitpoeder. After-workout drankje? Schepje eiwitpoeder. Eiwitpoeders zijn er in alle geuren en kleuren en worden vaak om twee redenen toegevoegd aan het dieet, namelijk om de spiergroei te stimuleren of om het afvalproces te vergemakkelijken.  

Het is zo dat ons lichaam eiwitten nodig heeft om spiermassa aan te maken of te onderhouden. Ook zijn er studies die suggereren dat het verhogen van de eiwitinname kan helpen bij gewichtsverlies, omdat eiwitten het gevoel van verzadiging verhogen, de eetlust te verminderen en het metabolisme versnellen. Het is dus niet zo gek dat mensen enkele schepjes proteïnepoeder aan hun dagelijkse maaltijden toevoegen, in de hoop om bovenstaande gevolgen te kunnen ervaren. 

Wat zit er in eiwitpoeder?

Eiwitpoeders zijn supplementen die bestaan uit geconcentreerde eiwitten, afkomstig van dierlijke of plantaardige producten. Zo bestaan er eiwitpoeders gemaakt van melk, eieren, sojabonen, erwten of andere eiwitbronnen. Afhankelijk van het merk eiwitpoeder waar je voor koos, bevat een schepje al snel 10 tot 30 gram eiwitten. Toch bestaat het goedje niet zuiver uit eiwitten. Vaak worden er ook suikers, vetten, zout, koolhydraten, kunstmatige smaakstoffen en verdikkingsmiddelen toegevoegd. Daar ga je uiteraard niet dood van, maar het zijn voedingsstoffen die we eigenlijk kunnen missen omdat we deze al uit onze andere voeding halen.  

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is ongeveer 0,8 g per kilogram lichaamsgewicht. Een snelle rekensom vertelt je hoeveel eiwitten jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Ook zonder enkele schepjes eiwitpoeder, kom je al snel aan deze aanbevolen hoeveelheid. Eiwitten zitten namelijk niet alleen in eieren, je vindt ze ook terug in vlees, vis, zuivelproducten, volkorenproducten, noten, linzen en in een grote selectie groenten. Door eiwitten als supplement toe te voegen aan je dieet, loop je dus het risico om te veel eiwitten te consumeren.  

Een tafel vol allerlei eiwitrijke voedingsmiddelen

Risico’s van een teveel aan eiwitten

Een teveel aan eiwitten in je lichaam is niet zo onschuldig als het lijkt. Het kan namelijk leiden tot overbelasting van de nieren, lever en botten. Je nieren moeten erg hard werken om van de eiwitten af te geraken, drink je hierbij ook nog eens onvoldoende water, dan loop je het risico op nierklachten. Ook scheid je bij een te hoge inname aan eiwitten meer calcium uit via de urine, wat de kans op botontkalking vergroot.  

Verder krijgen je darmen het ook zwaar te verduren bij een te grote eiwitinname, want eiwitten bevatten exact 0,0 vezels en dat maakt het erg moeilijk voor je darmen om het goedje te kunnen verteren. Wist je trouwens al dat eiwitten je bloedsuikerspiegel de hoogte in kunnen jagen, net zoals suikers en koolhydraten dat doen? Opletten geblazen dus, met deze extra eiwitten. 

Het verdict

Betekent dit nu dat eiwitpoeders slecht voor je zijn? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Omdat we doorheen de dag al aanzienlijke hoeveelheden eiwitten binnenkrijgen via onze normale voeding, is het toevoegen van eiwitten als supplement vaak overbodig. Daarnaast kan een teveel aan eiwitten ook negatieve gevolgen hebben voor de gezonde werking van je organen.  

Het is echter wel zo dat eiwitten je honger kunnen stillen en daarom overmatig eten tot een minimum kunnen beperken. Het positief gevolg hiervan is dat je minder calorieën binnen krijgt en daardoor op gewicht blijft. Ook voor de opbouw van spieren zijn eiwitten cruciaal, maar meestal haal je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten al uit ander voedsel. We raden je daarom aan om je extra schepjes eiwitpoeder te beperken. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt door gezond te eten, zeker in de ochtend. Want een eiwitrijk ontbijt is een goede start van de dag.

Kies je ervoor om tóch eiwitpoeders te gebruiken? Onthoud dan dat niet alle eiwitpoeders van dezelfde kwaliteit zijn. Sommigen bevatten toegevoegde suikers en andere ongezonde ingrediënten, wat een negatief effect op je gezondheid kan hebben.  

Wacht ...

Er is meer van dit

Vis op een bord met citroentje ernaast

Is vis gezond?

Is vis gezond? Is vis in 2023 nog gezond voor ons lichaam? Een gezonde voeding is gevarieerd en bevat naast groenten en fruit ook de

Lees verder »
Ingrediënten keto dieet

HIIT keto

HIIT keto Het gouden duo: boost je HIIT workout met de kracht van keto Je kan je HIIT training een boost geven door het te

Lees verder »
Vitale vrouw doet buikspieroefeningen buiten

Snel afvallen sport

Snel afvallen sport Snel afvallen met sporten? Vermijd deze 5 denkfouten Als je wilt afvallen, is sporten een van de meest effectieve manieren om gewichtsverlies

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!