Word je dik van koolhydraten?

Word je dik van koolhydraten? Langzame koolhydraten zijn niet zo snel de dikmakers, tenzij je er teveel van eet, maar dat geldt voor bijna alles behalve groenten. Maar van snelle koolhydraten is de kans wel groot dat je ervan aankomt.

 

Koolhydraatarm dieet

Tegenwoordig hoor je veel over het koolhydraatarme dieet. Steeds meer mensen denken dat de kilo’s eraf zullen vliegen zodra ze stoppen met het eten van bijv. wit brood, pasta en aardappelen. Maar het is nog niet bewezen dat dit op lange termijn gezond zal zijn. Het nadeel van dit dieet vind ik dat het vaak vetrijke producten bevat. Ook merk ik in mijn praktijk dat veel mensen het lastig vinden om het koolhydraatarme dieet vol te houden en komen uiteindelijk toch weer aan in gewicht. Mijn advies is dan ook om wel koolhydraten te blijven eten, maar dan wel de langzame variant. Het zijn immers de bouwstoffen voor ons lichaam!

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Zeker als je sport, heb je de energie die ze leveren hard nodig! Glucose wordt via je bloed naar alle cellen vervoerd en opgeslagen. Wanneer je lichaam het nodig heeft, wordt deze voorraad (glycogeen) aangesproken. Pas wanneer de glycogeen voorraad vol is (dus als je teveel koolhydraten binnenkrijgt) en je boven je energiebehoefte eet, zul je aankomen omdat het de overtollige koolhydraten opgeslagen worden als vet.

Een nadeel van te weinig koolhydraten eten, is dat je lichaam bij een gebrek aan voedingsstoffen, energie gaat halen uit je spiereiwit. Je verliest dan spiermassa om aan voldoende energie te komen. Dit wil je voorkomen. Hoe? Door te gaan/blijven sporten en gezond, voldoende en gevarieerd te eten.

Snelle koolhydraten

Waarin zitten snelle koolhydraten? Denk aan snoep, koekjes, zoet beleg, brood, liga’s, pasta, frisdranken energie- en vruchtensappen. Aan deze (kant en klare) producten worden vaak (lege) suikers toegevoegd. Ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en snel dalen. Die bloedsuikerschommelingen veroorzaken vermoeidheidsklachten en de trek in zoetigheid wordt erdoor gestimuleerd.  

De snelle koolhydraten bevatten niet de vezels die de langzame variant wel bevatten. Het geeft je niet het verzadigd gevoel, waardoor de kans groot is dat je weer gaat eten en dus meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Op termijn zul je dus hiervan aankomen en wordt zelfs de kans vergroot dat je chronische aandoeningen krijgt, zoals Diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Langzame koolhydraten

Langzame (complexe) koolhydraten zijn moeilijker tot glucose af te breken. Ze komen langzamer en geleidelijker in het bloed terecht waardoor er geen enorme bloedsuikerpiek (en daling) ontstaat. De vezels in de langzame koolhydraten vertragen de opname nog verder waardoor je er automatisch minder van gaat eten. En dit is van groot belang wanneer je wilt afvallen of een gezond gewicht wilt behouden!

Welke voeding bevat langzame koolhydraten?

  • Volkoren producten
  • Noten
  • Quinoa
  • Zilvervliesrijst
  • Havermout
  • Peulvruchten
  • Groenten

 

Vezels

Deze bovenstaande producten bevatten overigens ook vezels. Vezels verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Vezels verlagen je LDL-cholesterol, ze zorgen voor een betere darmflora, stoelgang en een goede verzadiging. Daarnaast stimuleren vezels de vetverbranding en helpen je dus bij het afvallen. 

Vezels en langzame koolhydraten helpen je dus bij het afvallen zonder een hongergevoel te ervaren. Maar let op, voor alles geldt; overal waar ’te’ voor staat, is niet goed. Dus eet ze met mate. Naast de langzame koolhydraten en vezels is het belangrijk om voldoende eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Wil jij ook graag werken aan een gezond voedingspatroon en heb je behoefte aan een gepersonaliseerd trainingsschema en persoonlijke begeleiding en coaching? Lees hieronder wat wij voor jou kunnen betekenen!

YourHealth Personal training

YourHealth verzorgt al ruim 13 jaar Personal training op locatie door bijna heel Nederland. Omdat jij waarschijnlijk druk bent en weinig tijd hebt, komt de trainer met alle spullen naar je toe. Zo verzorgen wij de training aan huis, op het werk of lekker buiten. Bij ons krijg je een plan op maat. Jouw trainingsschema wordt afgestemd op jouw wensen, doelen en mogelijkheden. Naast de trainingen krijg je een GRATIS voedingsadvies waar je meteen mee aan de slag kunt.

Wil je graag samen trainen met je partner of vriend(in)? Dat kan bij ons, het kost je niks extra. Ben je ondernemer? De kosten voor het coachingstraject kunnen eventueel fiscaal aftrekbaar zijn. Geïnteresseerd? Bel of mail ons gerust voor meer informatie, we staan voor je klaar!

Wacht ...

Er is meer van dit

Cashew limoen ijs

Cashew-limoen ijs

Cashew limoen ijs Voor deze heerlijke cashew limoen ijs heb je GEEN ijsmachine nodig! Dit heerlijke recept bevat geen geraffineerde suikers, je maakt het met

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!