Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter

Hoe kan ik mijn vetverbranding versnellen?

Wat zijn nou dikmakers en hoe kan ik mijn vetverbranding versnellen? Ik las een interessant stuk hierover, geschreven door Marjolein Dubbers, welke ik graag bij deze met jullie wil delen. 

Je lichaam kan prima vetten verbranden

Ons lichaam kan ongekende hoeveelheden vet verbranden. Ons lichaam verbrand het vet en gebruikt het als energie. Van een vetmolecuul kan je lichaam twee keer zoveel energie maken als van een glucosemolecuul. Je lichaam maakt glucosemoleculen aan zodra je suikers of zoetstoffen eet.

Je lichaam kan minder goed glucose verbranden, dit heeft een slechte invloed op onze vetverbranding

Onze vetcellen zijn de natuurlijke opslagplaats voor een overschot van (opgegeten) energie. Je lichaam zet ze heel graag om in energie. Vetcellen worden echter niet gevuld doordat we te veel vetten eten maar doordat we te veel koolhydraten (inclusief zoetigheid) eten.

Dr. Pennington ontdekte dat juist de koolhydraten de boosdoeners zijn bij gewichtstoename. De koolhydraten worden grotendeels als vet opgeslagen in onze vetcellen. In de jaren 50 adviseerde hij mensen met overgewicht te stoppen met calorieën tellen en veel minder koolhydraten te eten. In plaats daarvan moesten ze voldoende gezonde vetten zien binnen te krijgen. Een conclusie waar nu langzaam maar zeker steeds meer artsen en wetenschappers achterstaan. En ook Marjolein is het hiermee eens, net als ikzelf.

We worden moe en dik van zoetigheid en koolhydraten, hierdoor vertraagd onze vetverbranding

Als je teveel koolhydraten en zoetigheid eet, groeien je vetcellen in aantal en in omvang. Dit betekent dus dat we aankomen van al die koolhydraten en zoetigheid. Wist je dat 95% van de mensen glucoseverbranders zijn? Ze houden hun lichaam, hun kacheltje, brandend op glucose. De hele dag door eten ze koolhydraten. Denk aan brood, crackers, zuivel, granen, pasta, aardappelen, witte rijst, kant en klare toetjes en repen en allerlei bewerkte voeding waarin suiker verborgen zit. Misschien ben je je niet eens van bewust dat er überhaupt zoveel suiker in onze voeding zit. Lees erover in onze Health blog over suiker.

Als het lichaam meerdere keren per dag zoetigheid en koolhydraten binnen krijgt, schakelt het lichaam niet over op de vetverbranding. Even een matafoor … Als je houtblokken en kranten in je houtkachel stopt en je blijft continue kranten toevoegen, dan komt de kachel nauwelijks toe aan het verbranden van de houtblokken. Kranten branden immers sneller en makkelijker ten opzichte van de houtblokken. Het steeds maar weer verbranden van die kranten maakt je kachel op den duur zwart van de inkt en het roet. Zo is het ook met je lichaam: als je steeds maar weer je energie haalt uit zoetigheid en koolhydraten, dan zorgt dat uiteindelijk voor overgewicht. Het zorgt niet alleen voor overgewicht. Ook diabetes type 2, hart- en vaatziektes en nog veel meer chronische aandoeningen kunnen een gevolg zijn van de inname van teveel koolhydraten en zoetigheid.

Met andere woorden; 95% van de mensen worstelen met vermoeidheidsklachten en overgewicht omdat ze hun lichaam grotendeels laten branden op glucose, doordat ze dus teveel zoetigheid (snelle koolhydraten) eten.

En nu?

Wil je weer energie en minder last hebben van eetbuien? Eet dan minder snelle koolhydraten. Wat het je zal opleveren?

  • Minder snaaibuien
  • Meer verzadiging
  • Meer energie
  • Beter humeur
  • Minder kans op chronische aandoeningen
  • Mentaal betere prestaties
  • Positieve flow, meer zin om iets te ondernemen en meer te gaan sporten
  • Gewichtsverlies

Koolhydraten helemaal skippen?

Nee dat is niet nodig. Ons lichaam heeft namelijk ook koolhydraten nodig. Het zijn immers de bouwstenen voor ons lichaam. Maar er is een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn prima om te eten. Denk aan alle groenten, zilvervliesrijst, quinoa, havermout, noten, zaden en pitten. Het is prima om ze te eten. Hetzelfde geldt voor eiwitrijke voeding en ook gezonde vetten. 

Vetverbranding versnellen

Voeding heeft een grote invloed op je (sport)prestaties en algehele gezondheid. Dit is dan ook de reden dat je bij YourHealth naast persoonlijke training en coaching een GRATIS voedingsadvies krijgt. Als voedingsconsulent van YourHealth help ik je door je een gezond voedingsschema te geven, met daarnaast veel praktische tips. Nadat ik een voedingsanamnese bij je heb afgenomen, stuur ik je het voeidngsadvies toe, zodat jij er meteen mee aan de slag kunt. Meer bewegen en gezond eten helpen je bij je vetverbranding.

Wacht ...

Er is meer van dit

Personal training apps

Personal training apps

Personal training apps Lichamelijke gezondheid is in het (post-)corona tijdperk niet alleen voor veel mensen belangrijker geworden, maar ook minder laagdrempelig. Gesloten sportscholen, leven in

Lees verder »

YourHealth bij Omroep Gelderland

Gezonder eten en meer bewegen. Goede voornemens kennen we allemaal, maar niet iedereen houdt het lang vol. Bastiaan Janssen uit Wageningen lukt dat wel. Hij viel in de afgelopen drie jaar ruim dertig kilo af, door zichzelf dagelijks in het zweet te werken. Zijn geheim? Als stok achter de deur bouwde hij in zijn IT-Opleidingen bedrijf in Velp een eigen gym voor hem en zijn personeel.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!