Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 71
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Snel afvallen sport

Snel afvallen met sporten? Vermijd deze 5 denkfouten

Als je wilt afvallen, is sporten een van de meest effectieve manieren om gewichtsverlies mee te bereiken. Het kan echter moeilijk zijn om snel resultaat te zien, omdat je met enkel sporten niet altijd snel gewicht kunt verliezen. Er zijn verschillende andere factoren die invloed hebben op je gewichtsverlies, waaronder voeding en leefstijl. In dit artikel bespreken we 5 denkfouten die je maakt als je snel wilt afvallen door enkel en alleen te sporten. 

Denkfout 1: “Ik mag alles eten want ik sport”

Je bent vol enthousiasme en motivatie begonnen aan een sport. Deze sport beoefen je meerdere keren per week en na je workout ben je hartstikke trots op jezelf. En terecht. Na je training plof je lekker op de bank en denk je: ‘ik heb dat stukje chocolade verdiend’. Hier maak je een denkfout. Je hebt uiteraard wel een beloning verdiend, maar het is niet omdat je gesport hebt dat je alles kan en mag eten wat je wilt. Probeer lichaamsbeweging te combineren met een gezonde en gevarieerde voeding boordevol groenten, fruit, vezels en eiwitten. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om voldoende energie te leveren, vet te kunnen verbranden en spiermassa op te bouwen. Dat stukje chocolade heb je dus wel verdiend, maar kies na het sporten liever voor een gezonde snack en maak van de lekkere beloning een uitzondering. 

Denkfout 2: “Dankzij cardiotraining val ik veel af”

Lekker hard gaan op de loopband, fiets of op de crosstrainer is zeker een goed idee. Waarom is ‘veel afvallen met cardio’ dan toch een denkfout? Wel, door alleen in te zetten op cardiotraining verbrand je veel calorieën en verlies je gewicht. Als je te veel en te lang aan cardio doet, gaat je lichaam naast vet ook spiermassa beginnen af te breken. Dit resulteert inderdaad in een groot gewichtsverlies, maar je wilt vet verliezen en geen spiermassa. Zet dus niet alles in op cardiotraining, want dan val je veel af maar verlies je spieren en bereik je een slank lichaam zonder enige vorm of kracht. Voor het beste resultaat gebruik je cardiotraining bijvoorbeeld als opwarming of cool-down in combinatie met krachttraining. 

Denkfout 3: “Een fit en gezond lichaam heeft maatje 0”

Door alleen in te zetten op intensief sporten val je niet af. De juiste manier om gewicht te verliezen is door er een gezonde leefstijl op na te houden waarbij je sporten combineert met gezonde voeding. Als je alles inzet op lichaamsbeweging en niet voldoende aandacht besteedt aan de juiste voeding, zal je naast vet ook spiermassa verliezen. Het resultaat hiervan is een superslank lichaam zonder enige vorm of kracht. Een fit en gezond lichaam is voldoende sterk en heeft kracht om dagelijkse bezigheden tot een goed einde te brengen. Hecht dus belang aan wat je eet en zorg ervoor dat je lichaam voldoende gevoed is, want een fit en gezond lichaam staat niet gelijk aan een maatje 0. Daarnaast is het van belang dat je voldoende ontspanning ervaart. Want stress is een boosdoener voor je fysieke en mentale gezondheid en heeft ook zeker invloed op het afvalproces. 

Denkfout 4: “Van krachttraining kom ik aan”

De beste soort lichaamsbeweging die je kan bieden aan je lichaam is een combinatie van krachttraining en cardiotraining. Dankzij cardio verbeter je je cardiovasculaire gezondheid, verhoog je het uithoudingsvermogen en blijf je lekker fit. Met krachttraining bouw je dan weer spierkracht op en kan je je lichaam definiëren. Een veelgemaakte denkfout is dat je van cardiotraining veel afvalt en van krachttraining aankomt. Het is belangrijk om te weten dat gewicht aankomen daarom niet gelijkstaat aan dik worden. Dankzij krachttraining verhoog je je spiermassa en spieren wegen nu eenmaal wat. Als je cardio- en krachttraining combineert met de juiste voeding en je gewicht schiet omhoog, dan ben je juist goed bezig. 

Denkfout 5: “Sporten en veel calorieën gaan niet samen”

We zeiden het eerder in deze blog al dat het niet erg slim is om te grijpen naar vette of ongezonde snacks na het sporten. Ja, je hebt een beloning verdiend voor je inspanning, maar ongezonde, vette en suikerrijke snacks laat je beter links liggen. Toch is het wel goed om na het sporten ervoor te zorgen dat je calorieën binnenkrijgt. Deze calorieën heb je namelijk nodig om je energie aan te vullen, spiermassa op te bouwen en je hogere metabolistische behoeftes te bevredigen. Kies echter wel voor een gezonde en gevarieerde voeding, boordevol gezonde vetten, eiwitten, goede koolhydraten en vezels. Eet dus voldoende om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen dat het nodig heeft om te groeien en functioneren. Calorieën zijn niet je vijand, maar je vriend als je de juiste kiest. 

Sporten doe je niet alleen

Hoewel sporten een goede manier is om af te vallen, is het belangrijk om te onthouden dat het je sporten niet alleen kan doen. Om het beste resultaat te bereiken combineer je sporten met de juiste voeding en breng je variatie in je workouts. Blijf volhouden en steeds het beste van jezelf geven. Geleidelijk aan zal je resultaat beginnen te zien. Hulp nodig bij het afvallen? Je staat er niet alleen voor. Met de juiste begeleiding van een professionele personal trainer bereik je snel en efficiënt goede resultaten. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De veelzijdige kettlebell

De veelzijdige kettlebell Van oorsprong werd de gewichtskogel al sinds de 18e eeuw door topsporters gebruikt. De kettlebell heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar amateur

Lees verder »

Wanneer deloaden?

Wanneer deloaden? Waarom en wanneer deloaden? Naast downloaden, uploaden is deloaden ook geen verkeerde. Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Maar dan doe

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!