Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 71
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Afvallen tijdens de overgang? Het kan!

Het is zo dat vrouwen tijdens de overgang een stuk makkelijker aankomen dan voorheen. Dit komt omdat onze hormonen in de war zijn tijdens de overgang. Het oestrogeengehalte daalt aanzienlijk, terwijl het testosterongehalte toeneemt. Ons lichaam zal dan als reactie meer vetcellen aanmaken, het metabolisme vertragen en spiermassa wegnemen. Deze drie reacties zorgen ervoor dat we makkelijker aankomen dan afvallen.

Is het mogelijk om af te vallen tijdens de overgang?

Het is niet zo dat elke vrouw te kampen krijgt met gewichtstoename tijdens de overgang, maar de gemiddelde vrouw zal eerder aankomen dan afvallen. Omdat dit een natuurlijk proces is, wordt het moeilijk om dit tegen te houden. Maar dat wil niet zeggen dat je bij de pakken moet blijven neerzitten. We hebben dan ook goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat het wel degelijk mogelijk is om gewicht te verliezen tijdens de overgang. Het slechte nieuws is dat het niet vanzelf gaat.

Met deze tips verlies jij ongewenste kilo’s tijdens de overgang

Tip 1: Kom in beweging

Oudere vitale dame doet yogaoefeningen in huis op een matje

Lichaamsbeweging is essentieel als je fit, gezond en op gewicht wil blijven tijdens de overgang. Een goede work-out stimuleert ook de aanmaak van spiermassa en botdichtheid, die beide afnemen naarmate we ouder worden. Ben je geen fitness-beest of gaat hardlopen je niet goed af? Begin dan bijvoorbeeld de dag met een stevige wandeling of neem de fiets in plaats van de auto. Zwemmen, yoga of pilates zijn ook leuke sporten die je bovendien in groep kan doen, wat dan weer voor extra motivatie kan zorgen.

Tip 2: Let op je voeding

Een lekker wijntje met een klaasblokje hier, een frisdrankje met een handjevol chips daar… Gezelligheid leidt al snel tot voeding die minder goed is voor ons lichaam. Ook is het verleidelijk om na een lange, drukke dag te kiezen voor take-away in plaats van zelf nog een gezond potje te koken. We weten ook wel dat jij dit allemaal weet, we willen er toch nog eens extra op hameren: gezonde voeding is de basis van een gezond lichaam. Een gezonde maaltijd in een aanvaardbare portie op regelmatige tijdstippen is hier de vuistregel.

Gezonde voeding zijn: groenten, fruit, noten en peulvruchten, mager vlees, vette vis en volkoren producten. En wat is dan een aanvaardbare portie? Wel, het is gemakkelijk om te veel te eten, vooral als we bewerkt voedsel eten dat veel suiker, vetten en koolhydraten bevat. Houd in de gaten hoeveel je eet en zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten en vezels binnenkrijgt. Een gemakkelijke manier om de porties onder controle te houden is om van kleinere borden te eten. Heb je behoefte aan gepersonaliseerde weekmenu’s? Deze kun je sinds kort bij ons bestellen. Meer weten? Klik hieronder.

Tip 3. Weg met suiker

Suiker vind je de dag van vandaag bijna overal in terug, maar het is één van de grootste boosdoeners als het gaat om gewichtstoename tijdens de menopauze. Vermijd suikerhoudende dranken zoals frisdrank en wijn en let op toegevoegde suikers in snacks zoals koekjes, snoep en chips. Let ook op met ‘gezonde’ snacks zoals muesli- of fruitrepen, want deze zijn bijlange niet zo gezond als ze beweren te zijn. Heb je toch zin in iets zoets? Kies dan voor een sappig stukje fruit.

Tip 4. Zorg voor voldoende slaap

Slaapkwaliteit is van belang voor de algemene gezondheid op alle leeftijden, maar het wordt nog belangrijker naarmate we ouder worden. Onvoldoende slaap heeft een negatieve invloed op ons humeur en energie, maar ook op onze hormoonbalans. Ghreline (hongerhormoon) verhoogt onze eetlust door onze hersenen het signaal te geven dat het tijd is om te gaan eten. Leptine (verzadigingshormoon) remt onze eetlust juist door de hersenen een signaal van verzadiging te geven. Omdat de balans hierin verstoort raakt bij slaaptekort, zul je vaker een hongergevoel ervaren en dus meer gaan eten. 

Daarnaast produceert ons lichaam dan meer insuline, wat ook weer leidt tot trek in snelle suikers en snacks. Deze voedingsmiddelen leiden op hun beurt dan tot gewichtstoename. Het aantal uren slaap dat je nodig hebt is verschillend van persoon tot persoon. Als we er dan toch een cijfer op moeten plakken, wordt er zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht aangeraden.

Tip 5. Geef jezelf tijd

Vergeet niet dat afvallen tijd kost, zeker als je hormonen er dagelijks een stokje voor proberen te steken. Verlies niet meteen de moed als de kilo’s er niet zo snel afgaan als je zou willen. Blijf je best doen en concentreer je op het hebben van een gezond lichaam en niet zo zeer op het hebben van een maatje 36.

Afvallen tijdens de menopauze is mogelijk door oa. op je voeding te letten, net als op je slaap en door voldoende te bewegen en ontspannen. Stel haalbare doelen op en gun jezelf en je lichaam de tijd (het is er ook niet met zo’n 2 á 3 weken aangekomen). Met een beetje geduld (en misschien wat nieuwe gewoontes) is de kans groot dat jij jouw doelen gaat bereiken!

Kan je een beetje extra motivatie en begeleiding gebruiken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een personal trainer. Een personal trainer staat je bij in het proces om gezond te blijven voor, tijdens en na de overgang!

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »