Zijn noten gezond?

Ja, noten zijn gezond! Wel is de ene noot gezonder dan de ander. Noten verzadigen goed, ze bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn super lekker door de yoghurt, kwark, havermout of door een salade. Wil je weten welke noten gezond zijn? Lees het hier. Ook hebben noten een positieve invloed op je gezondheid. Ben je nog niet overtuigd om meer noten te gaan eten? Lees dan in deze blog 5 redenen waarom noten gezond voor je zijn. 

1. Verzadiging

Noten verzadigen erg goed. De kans op snaaien wordt hierdoor verkleind. Ze zijn rijk aan vezels, onverzadigde vetten en eiwitten (daar later meer over). Om die reden worden noten ook wel als vleesvervangers gekozen door bijvoorbeeld een salade.

2. Noten zijn gezond omdat ze de kans op hart- en vaatziekten verkleinen

Noten bevatten een aminozuur (arginine) dat deel uitmaakt van een proces  dat de bloedvaten wijder maakt. Hierdoor kan er zuurstofrijk bloed makkelijker door het lichaam stromen. Dit verkleint weer de kans op hartproblemen en een verhoogde bloeddruk.

3. Noten zijn gezond omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten

In noten zitten veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten komen uit plantaardige producten, zoals olie en noten. Door het eten van noten, daalt je LDL cholesterol (LDL cholesterol is slecht voor je bloedvaten). Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Dit in tegenstelling tot verzadigde vetten, die het cholesterol gehalte laten stijgen. Wel is het goed om te weten dat in de ene noot meer onverzadigde vetten zitten dan de andere noot. Zo zitten er in hazelnoten, walnoten en amandelen meer onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten dan in cashewnoten en pinda’s.

4. Noten bevatten een boost aan gezonde voedingsstoffen

Noten bevatten veel calorieën, maar hebben ook een zeer hoge voedingswaarde. Door dagelijks een klein handje noten te eten, profiteer je al van veel gezondheidsvoordelen. Maar let wel op; voor alles geldt, eet met mate en varieer. Overal waar ‘te’ voor staat, is niet goed.

Noten zijn gezond omdat ze vitamines en mineralen bevatten die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zoals magnesium, vitamine E, kalium, ijzer, calcium, koper en selenium. Uit meerdere onderzoeken blijkt zelfs dat mensen die noten eten, gezonder en slanker zijn dan mensen die ze niet eten. Dit zou komen door de gezonde vetten die de noten bevatten. Ze zouden ons lichaam prikkelen om lichaamsvet te verbranden.

5. Noten zijn echte smaakmakers

Noten door de yoghurt, noten door een lekkere salade, het geeft je maaltijd net even een lekkerdere smaak en bite! Ben je op zoek naar recepten? Op onze Healthblog kun je heerlijke recepten vinden die behalve gezond, ook makkelijk te bereiden zijn.

Concrete tips

  • Varieer; iedere noot heeft zijn eigen voedingsstoffen.
  • Let op, eet er niet teveel van. Het voedingscentrum adviseert een klein handje noten per dag te eten.
  • Kies rauwe, ongezouten noten, zodat voedingsstoffen niet verloren gaan door het roosteren. En teveel zout is ongezond.
  • Wil je graag weten welke noot welke voedingsstof bevat? Lees dan deze Health blog.
Welke noten zijn gezond. YourHealth personal training. Personal trainer aan huis

YourHealth Personal training

YourHealth Personal training is ruim 13 jaar ervaren in het verzorgen van Personal training op locatie door bijna heel Nederland. Omdat jij waarschijnlijk druk bent en weinig tijd hebt, komt de trainer met alle benodigdheden naar je toe. Zo verzorgen wij de training aan huis, op het werk of lekker in de buitenlucht. Naast de trainingen krijg je een GRATIS voedingsadvies want ook voeding speelt een belangrijke rol als je wilt werken aan een gezonde leefstijl.

Wil je graag samen trainen met je partner of vriend(in)? Dat kan bij ons, zonder bijkomende kosten. Wist je dat LET’S DO IT het zusje is van YourHealth? Zij verzorgen personal training, speciaal voor vrouwen door vrouwen. De kosten voor het coachingstraject kunnen eventueel fiscaal aftrekbaar zijn voor ondernemers. Geïnteresseerd? Bel of mail ons of maak een afspraak voor een gratis intakgesprek met persoonlijk advies. Ons team staat voor je klaar, wij zijn jouw stok achter de deur!

Wacht ...

Er is meer van dit

Cashew limoen ijs

Cashew-limoen ijs

Cashew limoen ijs Voor deze heerlijke cashew limoen ijs heb je GEEN ijsmachine nodig! Dit heerlijke recept bevat geen geraffineerde suikers, je maakt het met

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!