Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 70
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Sporten na je bevalling

  • Ben je net bevallen en wil je weer graag in shape komen? Dan is het belangrijk dat je het sporten rustig opbouwt. Een zwangerschap en bevalling is immers een aanslag op je lichaam. Pak dan ook goed je rust en focus je eerst op je herstel voordat je het trainen weer op gaat pakken.

  • Ben je er fysiek aan toe om het bewegen weer rustig aan op te bouwen? Je zou in een rustig tempo kunnen starten met wandelen en bekkenbodem- en rompstabiliteitsoefeningen.

  • Het sporten mag in principe bij een ongecompliceerde, natuurlijke bevalling 6 weken hierna rustig opgebouwd worden. Bij een ongecompliceerde keizersnede duurt het ietsje langer, namelijk 8 weken.

  • Vraag jouw verloskundige of gynaecoloog tijdens jouw laatste controle of je inderdaad het sporten weer rustig op mag gaan bouwen. Heb je bijvoorbeeld erg veel last van slappe bekkenbodemspieren of een flinke diastase? Dan is het verstandig om eerst langs een (bekken)fysiotherapeut te gaan.

Waar moet je op letten bij inspanning

  • Na een zwangerschap en bevalling zijn je buikspieren nog slap. Logisch want ze zijn flink uitrekt. Het heeft tijd nodig om deze te laten herstellen. Let op dat je door een eventuele compensatie niet je rug gaat overbelasten.

  • Span goed je dwarse buikspier, lage rugspier en bekkenbodemspieren aan als je tilt. En let ook goed op je lichaamshouding wanneer je je baby verschoont.

  • Wanneer je je kindje borst- of flesvoeding geeft, is het belangrijk dat je eerst goed en comfortabel gaat zitten, met een rechte rug en een goede ondersteuning voor je arm door bijvoorbeeld een voedingskussen te gebruiken. Op die manier voorkom je spanning in je nek en bovenrug.

  • Je gewrichtsbanden, gewrichtskapsel en spierpezen kunnen nog zo’n 4 tot 6 maanden na je bevalling soepel zijn. Dat komt door het hormoon relaxine (geef je borstvoeding, dan kan dit langer duren). Hierdoor wordt de kans op een blessure groter na een bevalling. Ga je je weer fysiek inspannen, start dan met een goede warming-up en wees voorzichtig met snelle, onverwachte bewegingen.

  • Ook je bekkenbodem heeft aandacht nodig. Een sterke bekkenbodem is nodig om bijvoorbeeld je buikspieren weer te kunnen trainen. Door je bekkenbodemspieren te versterken voorkom je een eventuele verzakking, maar ook dat je last krijgt van urineverlies. Wees dan ook voorzichtig met High impact oefeningen als springen en joggen. En heb je last van een diastase (scheurtje in de peesplaat van je rechte buikspieren)? Doe dan vooral geen rechte buikspieroefeningen. Raadpleeg in dat geval altijd een bekkenfysio of een gespecialiseerde trainer.

Sportniveau na de bevalling

Vermoeide moeder ligt op bed naast slapende baby. Moeder wrijft in haar ogen van vermoeidheid

Een baby vraagt veel van je energie. Je hebt last van slaaptekort door de verstoorde nachtrust, daarnaast gieren de hormonen door je lijf. Maar ook het huishouden en gezinsleven vergt nu eenmaal veel tijd en energie. Het kan dan ook even duren voordat je je conditie en sportniveau weer terugkrijgt van voor je zwangerschap. Let er dan ook op dat je genoeg uitrust in je kraamtijd, maar ook zeker erna!

Heb je tijdens je zwangerschap aan een vorm van bewegen of sport gedaan? Dan zul je eerder op je oude niveau zitten. Het is dan ook extra belangrijk om tijdens je zwangerschap te blijven sporten!

Borstvoeding en sporten

Borstvoeding hoeft geen belemmering te zijn als je gaat sporten. Wel is het verstandig om voor het sporten borstvoeding te geven of te kolven. Omdat sporten met volle borsten gewoonweg niet prettig is. Heb je last van stuwing? Dan kunnen deze klachten verergeren door sporten. Luister dan ook goed naar je lichaam tijdens en na je training. Nog een tip; drink genoeg water tijdens de training, zeker als je borstvoeding geeft. Zodat je je vochtvoorraad in je lichaam op peil houdt.

Bouw het sporten rustig op

Ga niet te fanatiek van start en luister altijd naar de signalen van je lichaam tijdens en na de training. En schakel bij twijfel altijd een specialist in.

Voordelen sporten na je zwangerschap

Moeder traint thuis met baby samen op de grond

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte squat

De perfecte squat Squatten, ofwel hurken in lekker ouderwets Nederlands. De Aziaten hurken de hele dag door, en de Fransen beperken zich alleen nog tot

Lees verder »

Sporten met wearables

Sporten met wearables Sporten met wearables; de voor- en nadelen In een tijd waarin we alles willen meten en weten, worden wearables in de sportwereld

Lees verder »