Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter

Zijn garnalen gezond?

Ja, garnalen zijn gezond, mits je een gezond cholesterolgehalte hebt. Zo zijn garnalen bijvoorbeeld goed voor je huid en haar en zorgen, zorgen ze voor een goede verzadiging en dragen ze bij aan de bescherming tegen verschillende ziekten.

Voedingswaarden garnalen

Een garnaal levert per 100 gram gemiddeld;

 • 91 kcal
 • 18,5 gram eiwitten
 • 0 gram koolhydraten
 • 1,9 gram vet waarvan 0,5 gram verzadigd

 

Garnalen bevatten de volgende vitaminen: B1, B2, B6, B11, B12, C, D en de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Gezondheidsvoordelen garnalen

Garnalen;

 1. Zijn goed voor huid en haar
 2. Bevorderen het gewichtsverlies
 3. Bieden bescherming tegen kanker
 4. Zijn goed voor botten en tanden
 5. Zijn goed voor het hart
 6. En beschermen je tegen alzheimer en dementie

1. Goed voor huid en haar

In garnalen zitten antioxidanten, deze beschermen de huid tegen veroudering.
De zink in garnalen zorgen voor vernieuwing van haar- en huidcellen. Ook houden zij het haar glanzend.
Omdat er koper in garnalen zit, helpt dit bij het voorkomen van haaruitval. Ook heeft het gunstige invloed op je haardikte en haarkleur.

2. Gewichtsverlies door het eten van garnalen

Garnalen bevatten geen koolhydraten. Hoe fijn?! Garnalen passen dan ook in een voedingspatroon voor mensen die willen afvallen. De jodium die in garnalen zit, heeft een positieve uitwerking op de werking van de schildklier. De schildklier regelt o.a. de snelheid waarmee het lichaam energie verbruikt in rust. Een jodium tekort kan leiden tot een trage schildklier die op zijn beurt kan leiden tot gewichtstoename en het belemmeren van gewichtsverlies.

3. De garnaal is ook goed tegen kanker

Garnalen zijn rijk aan selenium. Verschillende onderzoeken suggereren dat het risico op het overlijden door kanker lager is bij mensen met een hogere opname van het spoorelement selenium. Selenium helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen. Ook wordt er aangenomen dat selenium tumorgroei kan voorkomen door het stimuleren van het immuunsysteem.

4. Rijk aan eiwitten en calcium en dus goed voor de botten en tanden

Omdat garnalen rijk zijn aan calcium dragen zij bij aan de gezondheid van onze tanden en botten. Tevens zitten ze vol met eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. Het lichaam heeft niet alleen eiwitten nodig om gezond te blijven maar ook om schade te herstellen van bijvoorbeeld verwondingen. Ook zorgen de eiwitten voor een verzadigd gevoel!

5. Goed voor het hart, en tegen alzheimer en dementie

Garnalen zijn een goede bron van omega-3 vetzuren, welke een positieve werking hebben op het hart. Toch bevat hij ook cholesterol en zout. Wanneer je al een te hoog cholesterolgehalte hebt, is het dan ook raadzaam ze te mijden. Vaak wordt hier tegenin gebracht dat garnalen ook rijk zijn aan omega 3, weke het ongezonde cholesterol juist verlaagd. Maar bij een te hoog cholesterol kun je het slechte cholesterol natuurlijk altijd het beste mijden. Er zijn veel alternatieven die omega 3 bevatten.

Heb je een gezond cholesterolgehalte? Dan kun je in een gevarieerd voedingspatroon dus prima garnalen eten. Want zoals je hierboven leest, bevat het vele vitaminen en mineralen, waaronder die Omega-3 vetzuren. Omega 3 helpt je lichaam bij het verwijderen van het slechte cholesterol uit de binnenwanden van de bloedvaten. Hierdoor dragen omega-3 vetzuren bij aan het verlagen van de bloeddruk. De vetzuren kunnen ook nuttig zijn in de strijd tegen ziekten zoals dementie en Alzheimer. Ten slotte hebben de zuren een positieve uitwerking op de lever van ons lichaam.

6. Weinig afvalstoffen bij garnalen

Omdat ze zelf weinig vet bevatten, slaan zij niet veel schadelijke stoffen uit de oceaan op. Hier wordt altijd voor gewaarschuwd bij het eten van vis. Daarom is het advies om niet meer dan 2x per week vis te eten. Deze schadelijke afvalstoffen, bestrijdingsmiddelen en zware metalen, slaat de vis op in het vet. Maar omdat garnalen maar 1 gram vet bevatten per 100 gr, krijg je dus ook maar weinig schadelijke stoffen binnen.

Conclusie, zijn garnalen gezond?

Garnalen zijn zeker gezond! Tenzij je dus problemen hebt met je cholesterolgehalte. Maar zoals voor alle voeding geldt: eet alles met mate en blijf variëren in je (gezonde) voeding. Overal waar ’te’ voor staat is niet goed. Broccoli is gezond, maar eet je het bijvoorbeeld een langere tijd iedere dag, dan is het weer niet gezond. Door te variëren krijg je lekker verschillende voedingsstoffen binnen en word je voedingsmiddelen niet zo snel zat. Kies dan uiteraard wel de gezonde voeding. Makkelijk recept nodig? Maak dan deze couscous met garnalen!

YourHealth Personal training

YourHealth verzorgt sinds 2007 Personal training aan huis. Wij helpen druk bezette mensen aan een slanker, fitter en sterker lichaam. Om het jou makkelijk te maken, komt de trainer met alle spullen naar je toe. Door persoonlijke training, coaching en een voedingsadvies werk je onder begeleiding van je trainer aan jouw personlijke gezondheidsdoelen. De trainer is jouw stok achter de deur! Neem contact met ons op als je wilt weten wat wij voor jou kunnen betekenen. Of maak een afspraak voor een GRATIS intake met persoonlijk advies!

 

6. 

 

 

7. Conclusie

YourHealth Personal training

YourHealth Personal training

 • Personal training aan huis en Personal Boxing aan huis
 • Je sport in een voor jou vertrouwde omgeving, binnen of buiten
 • Sinds 2007
 • Ons team is actief in Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-België en Noord-Limburg
 • Professionele begeleiding en coaching door onze enthousiaste trainers
 • Afwisselende trainingen, op maat
 • Duurzame resultaten
 • GRATIS voedingsadviezen door onze voedingsconsulent
 • Jouw stok achter de deur
 • GRATIS intake
 • Samen trainen voor dezelfde prijs
 • CONTACT
Psst…

Wist je dat LET’S DO IT Personal training het zusje is van YourHealth Personal training?
LET’S DO IT Personal training specialiseert zich in vrouwelijke Personal trainers door bijna heel Nederland!
– Personal training aan huis voor vrouwen, door vrouwen –

Wacht ...

Er is meer van dit

Personal training apps

Personal training apps

Personal training apps Lichamelijke gezondheid is in het (post-)corona tijdperk niet alleen voor veel mensen belangrijker geworden, maar ook minder laagdrempelig. Gesloten sportscholen, leven in

Lees verder »

YourHealth bij Omroep Gelderland

Gezonder eten en meer bewegen. Goede voornemens kennen we allemaal, maar niet iedereen houdt het lang vol. Bastiaan Janssen uit Wageningen lukt dat wel. Hij viel in de afgelopen drie jaar ruim dertig kilo af, door zichzelf dagelijks in het zweet te werken. Zijn geheim? Als stok achter de deur bouwde hij in zijn IT-Opleidingen bedrijf in Velp een eigen gym voor hem en zijn personeel.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!