Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 72
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Het gevaar van buikvet en hoe je er vanaf komt

Buikvet kan een echte doorn in het oog zijn, en dan voornamelijk wanneer je het bij jezelf opmerkt. Een strak T-shirt of jurkje krijgt plots een heel andere vorm als je last hebt van overtollig vet rondom de buik en dat kan je onzeker maken. Buiten het feit dat buikvet storend kan zijn, brengt het ook een gezondheidsrisico met zich mee. Hoe gevaarlijk is buikvet voor je gezondheid en het allerbelangrijkste: hoe geraak je er vanaf? We vertellen het je in deze blog. 

Wat is buikvet en waarom is het zo gevaarlijk?

Je bent niet alleen, veel mensen hebben last van buikvet. Al kunnen we je gerust stellen dat de meeste mensen zich niets aantrekken van jouw buikvet, maar enkel dat van zichzelf. Je kan dus zonder schroom dat strakke jurkje of T-shirt blijven dragen. Het is belangrijk om jezelf graag te blijven zien, in alle maten. Ondanks dat wij heel erg voor zelfliefde zijn, kan je overtollig vet rondom de buik toch maar beter aanpakken. Buikvet brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee. Zorgen dat je lichaam gezond is en blijft, is trouwens ook zelfliefde. 

Buikvet is vet dat zich rond de buik, taille en heupen opstapelt. Hoewel het er misschien onschuldig uitziet, is buikvet één van de meest gevaarlijke soorten vet in het lichaam. Het is een belangrijke oorzaak van veel chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en in uitzonderlijke gevallen zelfs kanker. Bovendien verhoogt buikvet de kans op een te hoge bloeddruk en het risico op een beroerte. Het is dus van cruciaal belang om buikvet te bestrijden om deze gezondheidsrisico’s te verminderen. Je kan de strijd met buikvet aangaan door te kiezen voor gezonde voeding en voldoende te bewegen. 

Het is soms moeilijk om buikvet te onderscheiden van een opgezwollen buik. In sommige gevallen, bijvoorbeeld na het eten van voedingsmiddelen die voor overmatige gasvorming in je darmen zorgen of bij personen met een baarmoeder die ongesteld zijn of moeten worden. In deze gevallen zwelt de buik tijdelijk op. Het grote verschil met buikvet is dat buikvet altijd aanwezig is en een opgezwollen of bloated buik na een bepaalde duur verdwijnt. 

Oorzaken van buikvet

Buikvet is een groot gevaar voor onze gezondheid. Het kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker. Om de kans op deze ziekten te verminderen, is het belangrijk om bepaalde zaken te vermijden die buikvet kunnen veroorzaken. 

1. Ongezonde voedingsgewoonten

Ongezonde voeding zoals bijvoorbeeld gefrituurde snacks, kant-en-klaarmaaltijden, snoep, frisdrank en alcohol bevatten vaak hoge hoeveelheden verzadigd vet, transvet, suiker en zout. Door deze voedingsmiddelen te vermijden, kan je de kans op buikvet verminderen en je gezondheid beschermen. Kies voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit, noten, peulvruchten en magere eiwitten. 

2. Onvoldoende beweging

Buikvet stapelt zich enerzijds op door ongezonde voeding, maar het blijft pas plakken als je het niet verbrandt. Om buikvet te verbranden, heeft je lichaam voldoende beweging nodig. Door je spiermassa te vergroten, bijvoorbeeld met cardio- of krachttrainingsoefeningen, kan je buikvet gaan verbranden. 

3. Te hoog stressniveau

Het verlagen van je stressniveau is een effectieve manier om buikvet te verminderen. Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door meer tijd te nemen om te ontspannen, te mediteren, te sporten en gezonde gewoonten te ontwikkelen, kan je je stressniveau verlagen en zo je buikvet verminderen.

4. Traag metabolisme

Een andere manier om buikvet te elimineren is door je metabolisme te versnellen. Dit is bijvoorbeeld vaak nodig bij vrouwen in de overgang, vanwege een hormonale disbalans. Het is belangrijk om je metbolisme te versnellen, zodat je lichaam niet de kans krijgt om calorieën om te zetten in vet. Een snelle stofwisseling zet calorieën om in energie. Je kan je metabolisme versnellen door de juiste voeding, voldoende lichaamsbeweging in je dagelijks leven, sporten als krachttraining, boksen of HIIT Training en voldoende slaap en ontspanning.

5. Slechte slaapkwaliteit

Onvoldoende of slechte slaap zorgt onrechtstreeks ook voor een ophoping van buikvet. Als je langer wakker bent, zal je meer eten of snacken, zonder deze calorieën nog om te zetten in energie. Daarom worden late avond snacks opgeslagen als vet rondom je buik. Als je slecht of onvoldoende slaapt, ben je ook gedurende de dag vermoeider. Dit zorgt ervoor dat je cravings krijgt naar ongezonde snacks, wat dan op zijn beurt ook weer buikvet veroorzaakt. Leestip: zó krijg je betere, diepere slaap.  

Weg met buikvet!

We kunnen vaststellen dat buikvet een risico kan vormen voor de gezondheid en dat er veel verschillende oorzaken van buikvet zijn. Door een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kan je buikvet verbannen en zo het risico op gezondheidsproblemen verkleinen. Het doel is echter niet om de meest platte en strakke buik te hebben, maar wel om een gezond en fit lichaam te koesteren. 

Wacht ...

Er is meer van dit

De perfecte deadlift

De perfecte deadlift Een gids voor de perfecte deadlift Hij klinkt misschien een beetje luguber, maar de deadlift is één van de meest geliefde oefeningen

Lees verder »

Spiergeheugen

Spiergeheugen Het spiergeheugen uitgelegd Je hebt er misschien al vaker over gehoord, het spiergeheugen. De geniale functie van je lichaam dat, na een sportpauze, je

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!