Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter

"Ik wil graag afvallen, en dan vooral bij mijn buik. Hoe doe ik dat?"

Deze vraag horen we vaak van klanten. Buikvet verbranden, dat willen we bijna allemaal wel. We willen maar al te graag van die zwembandjes af, een strakke sixpack en het liefst ook nog eens zo snel mogelijk. De media maakt je wijs met allerlei zogenaamde snelle oplossingen. Google maar eens op ‘buikvet verbranden’. Pillen, shakes, afslankthee, afslankgel, patches, afslankvesten, van alles komt voorbij. Het klinkt aannemelijk maar helaas, je zult er toch echt iets voor moeten doen. Want je kunt allerlei dingen gaan slikken, smeren, drinken of dragen, als je ongezond blijft eten en niet gaat bewegen, zul je nooit afscheid kunnen nemen van je zwembandjes. Wat je kunt doen om buikvet te verbranden, dat lees je in onze blog met daarbij 4 tips!

 

Eerst even wat weetjes...

  • Iedereen heeft buikspieren, ja ook jij! Ze kunnen klein of groot zijn, nog erg zwak of best sterk, zichtbaar of juist niet. Je buikspieren zitten vaak verstopt achter een laag(je) vet. Afhankelijk van je gewicht zijn je buikspieren soms wat meer verstopt.
  • Je hebt misschien wel eens gehoord dat vet omgezet kan worden in spieren. Dit is niet het geval. Als je je buikspieren traint, train je wel je buikspieren, maar je verliest geen plaatselijk buikvet. Wat wel geldt; hoe meer spiermassa, hoe sneller je vetverbranding en stofwisseling. Maar misschien zul je het bij jou eerder op je heupen of in je gezicht zien dan op je buik. Pak je je voeding aan en begin je met sporten, dan is de kans uiteraard wel reëel en groot dat uiteindelijk ook je buikvet minder zal worden. Maar je kunt de verbranding dus niet plaatselijk sturen.
  • Je buikspieren zullen zichtbaar worden als je vetpercentage laag genoeg is. Er is geen makkelijke en snelle oplossing voor een sixpack. De waarheid is hard; je zult gezond moeten gaan eten, hard moeten gaan trainen en voldoende moeten rusten om je buikvet te kunnen verbranden om uiteindelijk je strandlijf te kunnen realiseren!

Maar, wat werkt dan wel?

Nu vraag je je waarschijnlijk af “fijn om te weten dat plaatselijk afvallen niet kan, maar wat moet ik dan wél doen om van mijn buikvet af te komen?”. Dit is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, geslacht en genetische aanleg hoe en op welke manier je afvalt. Wat voor de een werkt, hoeft niet perse voor de ander te werken. Zo slaan mannen makkelijker vet op bij hun rug en buik en vrouwen bij de dijen, heupen en buik, naarmate ze zwaarder worden. Voor ieder geldt; zolang we genoeg vet kwijtraken, verliezen we ook buikvet. Dus, wat kunnen we doen om die vetverbranding te activeren?!

Tip 1 : Pas je voeding aan om buikvet te kunnen verbranden

Ga aan de slag met je voeding. Wees reëel naar jezelf en besef dat het soms even wat moeite zal kosten en dat je niet klaar bent na een week of maand gezond eten en trainen. Lange termijn denken dus. Leg de lat vooral niet te hoog door te hoge eisen aan jezelf te stellen om teleurstellingen te voorkomen. Wees je bewust van de keuzes die je maakt rondom je voeding en leefstijl. 

Eet zo onbewerkt mogelijk en skip de geraffineerde suikers (lege koolhydraten) en transvetten. Varieer in je voeding, zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt en voedingsmiddelen minder snel zat wordt. Eet niet wanneer je eraan denkt, maar zorg ervoor dat er een bepaalde structuur in komt. Je wil niet weten hoeveel mensen ik in de praktijk tegenkom die juist te weínig eten. Hierdoor wordt de stofwisseling platgelegd, sla je sneller vet op en versterk je de zoete snelle trek wat weer voor het jojo effect zorgt.

Tip 2 : Beweeg!

Kom ik beweging! De combinatie van voeding en krachttraining is dé oplossing wanneer je buikvet wilt verbranden. Beweeg dus voldoende en eet gezond wanneer je een slank, sterk en fit lichaam wilt. Hierbij tips voor het trainen;

Pak tijdens je training eerst de grote spiergroepen aan; je benen, billen, rug en borst. Ook de kleinere spiergroepen zijn van belang, namelijk je buik, armen en schouders. Tijdens de training maak je een combinatie van deze spiergroepen. Niet alles in een keer, maar verdeeld over de week; 2 á 3 keer in de week trainen is een mooi streven. Red je het niet om vaker dan 1x in de week te trainen? Maak er dan een full-body workout van. Wat zijn goede oefeningen? Denk aan bijvoorbeeld de squat, de deadlift, de push-ups, pull-downs, de dips en rows. Daag jezelf uit en verleg iedere keer beetje bij beetje je grens. Je zult merken dat je steeds sneller en sterker zult worden en uiteindelijk zult afvallen.

Vind je het lastig om hiermee aan de slag te gaan? Onze trainers willen je hier graag bij helpen. Jouw Personal trainer zal ervoor zorgen dat je afwisselende en uitdagende trainingsschema’s zult krijgen, die afgestemd worden op jouw doelstellingen en mogelijkheden. De haalbaarheid vinden we belangrijk, je traint dan ook in je eigen tempo. Tijdens de uitvoering van de oefeningen wordt er gelet op de juiste lichaamshouding om blessures te voorkomen. Je zult steeds meer je grenzen gaan verleggen en je zult gaan ervaren dat het sporten een stuk leuker voor je wordt! Onze Personal trainers komen aan huis of buiten op een plek bij jou in de buurt. Dat scheelt je dus tijd en gedoe.

Tip 3 : Relax

Hoe drukker jij je maakt over het verbranden van je buikvet of het afvallen, hoe meer stresshormoon je zult aanmaken. Het zal je hormoonhuishouding in de war schoppen, wat echt een negatieve invloed kan hebben op het afvallen. Ook voldoende slaap is van belang. Zorg er dan ook voor dat je voldoende nachtrust krijgt.

Vaak vergeten we in ons druk bezette leven hoe belangrijk het is om ‘laadmomenten’ te hebben. Zet weer eens een kruis in je volle agenda en ga meer leuke dingen doen. Krijg je energie van je vrienden? Ga er dan lekker samen op uit! Bezoek een sauna/museum of maak wandelingen als jou dat rust geeft. Ga weer lezen, schilderen, schrijven, haken of maak eindelijk het fotoalbum van je kinderen of vakantie af of volg een cursus fotografie, Franse taal of-wat-dan-ook. Als je maar iets doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt! Die balans tussen in- en ontspanning is juist zo belangrijk. Voor je mind, maar ook voor je stofwisseling en hormoonhuishouding.

 

Tip 4 : Ga ervoor!

Jouw inzet, focus, mindset, voeding, training en rust bepalen uiteindelijk hoe snel je resultaat zult boeken. Ga niet iedere dag op die weegschaal staan, dat werkt vaak averechts. Wees je bewust van hoe je je voelt: `Ervaar ik meer energie? Voel ik meer voldoening en voel ik me zelfverzekerder? Zitten mijn kleren weer wat ruimer en zie ik een strakker lichaam wanneer ik in de spiegel kijkt?´ Dan weet je dat je goed bezig bent en dat het harde werken wordt beloond. Heb je een stok achter de deur nodig om aan de slag te gaan met je training en voedingspatroon? Wij van YourHealth Personal training helpen je graag verder. Ons team bestaat uit zo’n 40 trainers. Wij zijn jouw personal trainer waar en wanneer jij wilt en zijn jouw stok achter de deur!

Wacht ...

Er is meer van dit

Personal training apps

Personal training apps

Personal training apps Lichamelijke gezondheid is in het (post-)corona tijdperk niet alleen voor veel mensen belangrijker geworden, maar ook minder laagdrempelig. Gesloten sportscholen, leven in

Lees verder »

YourHealth bij Omroep Gelderland

Gezonder eten en meer bewegen. Goede voornemens kennen we allemaal, maar niet iedereen houdt het lang vol. Bastiaan Janssen uit Wageningen lukt dat wel. Hij viel in de afgelopen drie jaar ruim dertig kilo af, door zichzelf dagelijks in het zweet te werken. Zijn geheim? Als stok achter de deur bouwde hij in zijn IT-Opleidingen bedrijf in Velp een eigen gym voor hem en zijn personeel.

Lees verder »
error: Deze content is beveiligd!