Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Uitstekend
4.9
Gebaseerd op 73
js_loader
Uitstekend
gebaseerd op 57

Belang van spiertraining

Het belang van spiertraining bij het ouder worden

Naarmate we ouder worden, treden er veel veranderingen in ons lichaam op. Eén van die veranderingen is een afnemende spierkracht door het verlies van spiermassa. En nee hoor, dit is niet iets dat alleen pensioengerechtigde mensen ervaren. Het verval van spiermassa zet al in op een leeftijd van 30 tot 35 jaar. Hoewel dit een natuurlijk onderdeel is van het verouderingsproces, betekent dit niet dat we de achteruitgang van onze spieren zomaar moeten accepteren. Sterker nog: het trainen van onze spieren is, naarmate we ouder worden, juist van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid.  

Zo verlies je spiermassa

Vanaf het moment dat je geboren wordt tot een leeftijd van 30-35 jaar neemt je spierkracht en spiermassa alsmaar toe. Daarna neemt je spiermassa langzaam maar zeker af. Dat gebeurt lineair en heel langzaam in het begin, maar gaat steeds sneller wanneer je een leeftijd van respectievelijk 65 jaar voor vrouwen en 70 jaar voor mannen bereikt. Hoewel dat proces van het verlies van spiermassa onvermijdelijk en natuurlijk is, kan je het wel degelijk vertragen. En er zijn belangrijke redenen voor om dat ook daadwerkelijk te doen.  

Waarom is spiertraining zo belangrijk bij het ouder worden?

Het is ontzettend belangrijk om je spieren te trainen, juist als je ouder wordt. Naarmate we ouder worden, verliezen we immers geleidelijk spiermassa en -kracht, wat op de lange termijn kan leiden tot problemen zoals verminderde mobiliteit, een verhoogd risico op vallen en blessures en een verminderde kwaliteit van leven door allerlei pijntjes. Spiertraining biedt talloze voordelen, waaronder: 

  1. Het behoud van spiermassa: Door regelmatig spieren te trainen kan het verlies van spiermassa worden vertraagd of zelfs worden voorkomen. Dit is belangrijk, aangezien spiermassa een belangrijke rol speelt bij het behouden van een gezond gewicht, het verbranden van calorieën en het bevorderen van een goede stofwisseling. 

  2. Toename van spierkracht: Spiertraining helpt bij het opbouwen van spierkracht, wat ons in staat stelt om dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren, zoals traplopen en boodschappen dragen en dat natuurlijk zoveel mogelijk zonder pijntjes.

  3. Verbetering van de botgezondheid: Door spieren te trainen, oefenen we ook druk uit op onze botten, wat de botdichtheid kan verbeteren en het risico op osteoporose en botbreuken kan verminderen.

  4. Gezonde gewrichten: Sterke spieren helpen de gewrichten te ondersteunen en stabiliseren, waardoor het risico op gewrichtspijn en letsel minder wordt.

  5. Verbetering van de houding en balans: Spiertraining draagt bij aan een goede houding en balans, wat het risico op vallen en blessures vermindert, vooral naarmate we ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten die bij het ouder worden steeds vaker voor komen, en wat voorkomen kan worden door een betere houding. 

Zo train je spieren om krachtverlies te voorkomen

Man traint lachend met TRX

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om te beginnen met spiertraining, zelfs als je nog nooit eerder regelmatig aan spiertraining hebt gedaan. Je hoeft nu niet plotseling een bodybuilder te worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het trainen van spieren erg toegankelijk en in een gewone sportschool of thuis al laagdrempelig mogelijk. Wanneer je wilt beginnen met spiertraining zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden: 

  • Raadpleeg een professional: Het is verstandig om niet te beginnen aan spiertraining alvorens je bij je arts of fysiotherapeut advies hebt gevraagd. Zij kennen je persoonlijke omstandigheden en weten zo hoe jij op een verantwoorde manier je spieren kan trainen. Dit is vooral belangrijk als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

  • Begin langzaam en bouw geleidelijk op: Voordat je “Eye of the tiger” aanzet en jezelf meteen op een paar dagen spierpijn trakteert is het belangrijk om een kleine stap terug te doen. Wees realistisch en begin met lichte gewichten of weinig weerstand en voer langzaam het aantal herhalingen en de intensiteit van de oefeningen op naarmate je sterker wordt. Overbelasting wil je zoveel mogelijk vermijden om zo nare blessures te voorkomen.

  • Combineer krachttraining met andere vormen van lichaamsbeweging: Naast krachttraining is het ook belangrijk om milde bewegingsoefeningen vol te blijven houden, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit is altijd een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, ook als je aan spiertraining doet.

  • Focus op verschillende spiergroepen: Het is belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende spiergroepen, niet specifiek aan één spiergroep. Vraag liefst aan een expert in de sportschool of aan een fysiotherapeut hoe jij een goed afwisselend schema kan opbouwen, waarin je verschillende spiergroepen de juiste aandacht geeft. 

Belangrijke spiergroepen om te trainen

En wat zijn dan de belangrijke spiergroepen om te trainen? Dat zijn voornamelijk de grote spiergroepen: 

  • Beenspieren: “Never skip legday”. Sterke beenspieren zijn belangrijk voor je balans, stabiliteit en mobiliteit. Oefeningen zoals squats, lunges en beenpersen zijn bijvoorbeeld effectief voor het versterken van de beenspieren. 

  • Rugspieren: Een sterke rug helpt bij het behouden van een goede houding en ondersteunt de wervelkolom. Veel voorkomende klachten zoals lumbago (pijn in de onderrug) of zelfs hernia’s kunnen zo vermeden worden. 

  • Borstspieren: Oefeningen zoals push-ups zijn een gemakkelijke methode om de borstspieren te versterken, wat kan bijdragen aan een betere houding en meer kracht in de bovenarmen. 

  • Buikspieren: Sterke buikspieren zijn belangrijk voor stabiliteit en een goede lichaamshouding. Crunches, planken en het heffen van gestrekte benen zijn enkele oefeningen die de buikspieren kunnen versterken. 

  • Armspieren: We gebruiken onze armspieren voor veel afwisselende dagelijkse taken, zoals het dragen van boodschappen, het optillen van kinderen of het verplaatsen van grote spullen. Het is dan ook van belang dat je armspieren goed getraind zijn, om zo comfortabel mogelijk dagelijkse taken uit te kunnen voeren. 

Meer spierkracht zorgt voor een fijner leven

Het trainen van spieren naarmate we ouder worden, is van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid, het verminderen van het risico op chronische ziekten en het bevorderen van een actieve en energieke levensstijl. Door je spieren regelmatig te trainen kan je immers spierverlies vertragen, spierkracht vergroten en zo de kwaliteit van leven verbeteren. Met andere woorden: meer spierkracht zorgt voor een fijner leven.  

Vrouw in sportkleding met oordopjes in, lacht intens met haar ogen dicht

Wacht ...

Er is meer van dit

error: Deze content is beveiligd!