Postbus 51 dacht in jaren 90 dé slogan te pakken te hebben waarmee ze alle milieuproblemen zouden gaan oplossen… ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Helaas wordt hun campagne tegenwoordig keihard afgeschoten in de media, want er moet toch echt op groter niveau iets gedaan worden om ons milieu te beschermen. Gelukkig begint een betere wereld wél bij jezelf, al is het vanuit jouw eigen perspectief. Want wie goed voor zichzelf zorgt, kan goed doen voor een ander. En daar begint een betere wereld mee… Goed zijn voor jezelf en voor elkaar.
Maar hoe zorg je nou goed voor jezelf? We weten allemaal dat goede voeding en beweging twee van de essenties zijn van goede zelfzorg. Bijna dwangmatig beginnen we tegenwoordig met sporten en gezond eten. Waarna we steeds gefrustreerder naar onszelf worden als het een keer niet lukt. Niet echt een gevalletje van goede zelfzorg. Het beperkt zich alleen maar tot de buitenkant. Bovendien maakt de frustratie van onszelf dat de zelfliefde ver te zoeken is. Goede zelfzorg gaat namelijk ook gepaard met een portie goede zelfliefde. Pas dan kun je ook aan anderen gaan geven. Uit een lege kop kun je niet schenken, gaan met die banaan!
Tip 1. Structuur en voorspelbaarheid
Niet iedereen houdt ervan om alles vast te leggen, maar Florence Nightingale heeft niet voor niks ‘regelmaat’ aan de 3 R’s van Rust, Reinheid en Regelmaat toegevoegd. Regelmaat brengt voorspelbaarheid aan je dag, en die voorspelbaarheid zorgt weer voor een gevoel van emotionele veiligheid. Denk hierbij aan op tijd opstaan en slapen, op regelmatige tijden eten of regelmatig sporten. Natuurlijk is het voor iedereen anders. De één heeft minder regelmaat nodig dan de ander. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar jezelf, en doen wat goed voor je voelt.
Tip 2. Neem je rust en durf ‘nee’ te zeggen
Zoals Nightingale hier ook weer zegt: Rust, niet te veel, maar ook niet te weinig. Zorg voor een goede balans en ook hier: luister naar je lichaam, maar zeer zeker ook je geest. Heb je geen zin in de zoveelste ‘verplichting’, probeer dan eens ‘nee’ te zeggen. Ook op sociaal vlak kun je uitgeput raken, en je leeft immers voor jezelf en niet voor een ander. En dat dagje overslaan met sporten is ook echt niet zo erg.
Tip 3. Mediteer, let op je ademhaling en leef in het moment
Misschien wel de kleinste inspanning die je kunt leveren maar waar je het meeste uit kunt halen, mediteren. Bouw meditatiesessies in je dagelijkse routine, al duurt het maar 5 of 10 minuten. Door te mediteren leer je je ademhaling onder controle te houden en ga je meer in het moment leven. Ook leer je de dingen des leven te accepteren en vanuit een ander perspectief te bekijken. Beginnen met Boeddha in de morgen, is een dag zonder zorgen.
Tip 4. Focus op het positieve in je leven
Hij is misschien geen Boeddha, maar hij komt wel in de buurt van een goeroe… Johan Cruijff heeft ons erop gewezen; Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling. Focus je dus op het positieve in je leven. Lukt je dat niet, dan doe je ergens in deze tips iets verkeerd. Wellicht slaap je niet voldoende, heb je het te druk of kun je dingen niet loslaten. Onderzoek bij jezelf wat je kunt veranderen om die positieve insteek te vinden en laat los wat je niet kunt veranderen. In ieder mens zit wel een Mister of Miss Positivo.
Tip 5. Stop met piekeren
Er is nog nooit iemand geweest die zijn hele leven naar zijn eigen hand heeft kunnen zetten. En dat gaat jou ook niet lukken, zelfs niet door te piekeren. Klinkt nu ineens heel zinloos, niet? Maar dat is wel wat we doen. We piekeren ons een eind weg over zaken waar we toch niks aan kunnen doen. Abraham Lincoln zei ooit: “Houd elke dag dertig minuten vrij voor je zorgen en doe in deze tijd een dutje”. Kom je maar niet in dat dutje terecht? Las dan een mindfulness meditatie in en geef je over aan volledige ontspanning, als je tenminste durft.
Tip 6. Geluk, groei en doen wat je energie geeft
Ga óók voor je eigen geluk en groei, en doe wat jou energie geeft. Vermijd dingen en mensen die jouw energie leeg zuigen, dat levert je helemaal geen ene bal op. Door je eigen geluk en groei ook belangrijk te maken, zullen anderen ook meer van jou genieten en zelfs leren in het leven.
Tip 7. Waardeer de ander
Ook wij zijn sociale dieren, en zijn relaties een zeer belangrijk onderdeel van ons. Zonder de ander leven we maar een eenzaam bestaan, en op isolatie doen we het helaas niet zo goed. Kijk om je heen wie er allemaal is. Als deze mensen je energie geven, koester deze relaties dan ook. En natuurlijk, soms zijn we boos op de ander of op onszelf. Ook daar zijn we mensen met emoties voor. Maar vergeef de ander én jezelf, en behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Zo voorkom je een hoop verbittering en laat je positiviteit in je leven toe.
Tip 8. Kijk naar jezelf
Durf je eigen fouten toe te geven. Niemand is perfect en we maken allemaal fouten. Dat is helemaal niet erg, zolang je het maar erkent en ervan leert. Zolang je dit doet, toon je een kwetsbaarheid waar sommige jaloers op kunnen worden. Het tonen van kwetsbaarheid is namelijk super moedig.
Goede zelfzorg gaat dus verder dan alleen goed slapen, voor je lichaam zorgen, gezond eten en bewegen. Je kunt het toepassen op je gehele welzijn. Waak er alleen voor dat je het geen dwingend karakter geeft. Alles mag er zijn, en werk er in kleine stapjes naar toe. Start bijvoorbeeld eerst eens met structuur in je leven aan te brengen en te mediteren. Je gaat zien dat dit al heel veel rust gaat brengen. De rest komt dan vanzelf. Gun jezelf de tijd, forceer niks en luister naar jouw innerlijke goeroe. Tjsakka!